Головна  →  Новини  →  19 листопада 2014

Сьогодні виповнюється 25 років від дня перепоховання на Байковому цвинтарі у Києві праху Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина

А проте:

ми ще повернемось

бодай –

ногами вперед,

але: не мертві,

але: не переможені,

але: безсмертні.

В. Стус

 

19 листопада 2014 року виповнюється 25 років від дня перепоховання на Байковому цвинтарі у м. Києві праху Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина - видатних правозахисників , які загинули у концтаборах колишнього СРСР.

 Влітку 1989 року в середовищі недавно звільнених політв’язнів і родин загиблих у неволі правозахисників Олекси Тихого, Юрія Литвина та Василя Стуса виникла думка перевезти їхні тлінні рештки на батьківщину, до Києва, щоб належно поховати. Це перепоховання стало знаковою подією, як свого часу перепоховання Тараса Шевченка в Каневі 22 травня 1861 року чи похорон Лесі Українки 1913 року (її перевезли з Грузії). Тоді багато хто відчув себе громадянином України і навернувся до національного життя. Цей похорон став щаблем, що наблизив здобуття Незалежності.

            На вшанування пам’яті видатних правозахисників Василя Стуса, Олекси Тихого, Юрія Литвина, які загинули у концтаборах у навчальних закладах міста заплановано проведення заходів: науково-практичні конференції, круглі столи, класні години, тематичні уроки, лекції, перегляд тематичних документальних фільмів, акції-реквієми щодо вшанування пам’яті видатних правозахисників .

У шкільних бібліотеках проходять виставки фотографій, документів, мемуарної та історичної літератури.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку