Головна  →  Новини  →  23 квітня 2021

МАНівці вшановують пам’ять героїв-чорнобильців

Київська Мала академія наук запланувала низку заходів, які покликані звернути увагу молоді на важливість, складність, довготривалість та багатогранність проблем, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС, поглянути на них з точки зору фізики, історії, філософії та культури.

 Чорнобильська катастрофа,  яка відбулась 35 років тому, розділила наше життя на «до» і «після». Всі ці роки Україна і світ осмислюють її вплив і намагаються знайти відповіді на питання, що вона висвітлила, вживають заходи, щоб уникнути повторення трагедії. А ще, згадують тих, хто ціною свого здоров’я та життя  боровся з вогнем, будував саркофаг, ліквідував наслідки аварії.

Детальніше про заплановані заходи:

Розглянути фізичні основи радіоактивності, її види та потенційні джерела серед речей, що нас оточують, узнати про вплив радіоактивності на основні види біологічних молекул та про наслідки для організму пошкодження кожної з них можна на онлайн лекції керівника секції «Теоретична фізика та біофізика» відділення фізики та астрономії КМАН Войтешенка Івана Сергійовича «Вплив радіації на біомолекули», яка відбулась 22 квітня 2021 року.
Відеозапис заходу  

Документи, які всебічно відбивають причини, перебіг та наслідки аварії на Чорнобильській АЕС,  зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади України, Центральному державному архіві громадських об’єднань України, Центральному державному кінофотофоноархіві України, державних архівах Житомирської, Київської, Львівської, Рівненської та інших областей України, галузевих державних архівах Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України та Служби безпеки України. Вони внесені до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу». Про це йшла мова на вебінарі "Чорнобиль та архівні документи" (До 35-річчя аварії наЧорнобильській АЕС) 23 квітня 2021 року. Спікеркою заходу  була Ірина Миколаївна Закринична,  провіднийспеціаліст відділу використання інформації  документів Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного.

26 квітня 2021 року вихованці Київської МАН братимуть участь у Мистецькому проєкті «…А може, люди --віруси, от просто собі віруси на цій живій Землі?!», декламуючи наживо поезії «ГІРКА ЗОРЯ» Івана Гнатюка під час поетичного онлайн-марафону  з нагоди вшанування пам’яті 35-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Початок о 10.00.

26 квітня 2021 року о 14.00 запрошуємо на аналітичну дискусію «Філософське осмислення пам’яті як символу» з нагоди вшанування пам’яті 35-х роковин Чорнобильської катастрофи.
Приєднатися
Ідентифікатор конференції: 876 2011 8242   

Код доступу: 278155

Як чорнобильська трагедія вплинула на розвиток української культури, які мовні одиниці, образи, символи, фольклорні твори вона породилаобговорюватиметься на круглому столі«Чорнобильські читання», що відбудеться 26 квітня о 16:00. Це чудова можливість обрати тему дослідження для тих, хто прагне написати свою наукову роботу з української мови, літератури, мистецтва чи фольклористики та захистити її вже в наступному навчальному році.

Долучитися до заходу можна 26 квітня о 16.00
Ідентифікатор конференції: 924 8576 3796 

Код доступу: 656674

Сподіваємось, що досвід і знання, які отримають молоді науковці, сприятимуть побудові безпечного майбутнього!

Перейти до спискуВерсiя для друку