Головна  →  Новини  →  27 квітня 2021

Київська МАН про Чорнобиль. Пам’ятаємо і не допустимо повторення!

Київська Мала академія наук з 21 по 26 квітня 2021 року до 35-ї річниці Чорнобильської трагедії провела низку різноформатних заходів, в яких взяли участь майже 300 вихованців. Відділення технічних наук Київської Малої академії наук підготувало два заходи під головуванням керівника секції «Безпечні технології та ресурсозбереження» В. А. Побігайла, що були присвячені питанням  впливу атомної енергетики на екологію та пошуку шляхів зменшення його негативних результатів для навколишнього середовища. Керівник секції «Теоретична фізика та біофізика» відділення фізики та астрономії КМАН І. С. Войтешенко провів онлайн лекцію «Вплив радіації на біомолекули». Вихованці відділення філософії та суспільствознавства разом з керівницею секції філософії К. С. Гончаренко та завідувачкою відділення Т. Ю. Кот взяли участь в аналітичній дискусії «Філософське осмислення пам’яті як символу» та декламації наживо поезії «ГІРКА ЗОРЯ» Івана Гнатюка, під час поетичного онлайн-марафону. Як Чорнобильська трагедія вплинула на розвиток української культури обговорювалось у відділенні української філології та мистецтвознавства, де відбувся круглий стіл «Чорнобильські читання». Відділення історії Київської МАН  провело онлайн вебінар "Чорнобиль та архівні документи".В межах освітньо-культурологічного проєкту «Музейна педагогіка в освітньо-культурному просторі Києва: проблеми, перспективи, сьогодення»

(до 35-роковин Чорнобильської трагедії) відбувся науково-практичний семінар «Екологічні наслідки Чорнобильської трагедії», організаторами якого виступили методист відділу науково-методичної роботи Київської МАН Карчина Л.Я, завідувач відділення історії Сивенко С.М. та завідувач відділення екології та аграрних наук Ісаченко О.М.

Всі заходи були поєднані метою нагадати, що секундна помилка, нерозважливість та байдужість може стати фатальною й не мати зворотного відліку,  звернути увагу молоді на екологічні проблеми сьогодення  та обов’язково вшанувати пам'ять тих, чий героїзм та жертовність врятували мільйони життів.  Пам'ять та розуміння подій, що супроводжували Чорнобильську катастрофу, є основою для запобігання трагедіям майбутнього.

Наші вихованці  обговорювали екологічні, медичні, психологічні наслідки Чорнобильської катастрофи, згадали фізичні основи радіоактивності та з’ясували які речі, що нас оточують, є її потенційними джерелами, знайомились з документами та подивились відеокадри, які стали пам’ятником тим, хто був на передовій боротьби з ліквідацією аварії, читали вірші та співали пісні.

Підтримуючи ініціативу Валентини Рутинської, яка з 1986 року працювала на ЧАЕС і була ліквідаторкою аварії, вихованці Київської МАН планують висадити кущі троянд в знак шани та пам’яті Чорнобильської трагедії.

Записи заходів 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку