Головна  →  Новини  →  28 січня 2022

День пам’яті Героїв Крут у закладах професійної (професійно-технічної) освіти

Триста… Цифра на перший погляд звичайна, але незвична водночас, бо є трагічною в житті України 1918 року, коли 29 січня війська Муравйова-Апостола здійснили наступ на столицю України. Саме тоді студенти університету Шевченка та школярі київських шкіл стали на захист серця країни та загинули під Крутами.

У Київському вищому професійному училищі будівництва і архітектурі проведено виховний захід «Пам’ятай їх подвиги», присвячений Дню пам’яті Героїв Крут, про легендарні факти перебігу в історії України.

Для здобувачів освіти організовано перегляд відеоролика «Бій під Крутами», після якого відбувся диспут-обговорення про його історичне значення, оскільки затримав більшовицькі загони і тим самим дозволив Урядові УНР вперше за часів скасування Гетьманщини у 1764 році добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті.

Здобувачі освіти Київського вищого професійного училища деревообробкивідвідали могилу Героям Крут з покладанням квітів до пам’ятника мужнім патріотам України.

Також учасники освітнього процесу взяли участь у міських відкритих змаганнях з кульової стрільби, присвячених пам’яті Героїв Крут; у тематичних уроках, перегляді відеоматеріалів та бібліотечній виставці.

У Київському професійному коледжі з посиленою військовою та фізичноюпідготовкою відбувся вечір-реквієм «Свіча пам’яті» за участі курсантів коледжу, драматичного та вокального гуртків.

Хвилиною мовчання під супровід «Пливе кача по Тисині», пісні, яка стала символом трагічних подій в уже наші часи, вшанували загиблих у бою під Крутами та запалили свічки пам’яті. Юні актори відтворили в інсценізації події тих кривавих часів. У залі тривала атмосфера урочистості та суму за учасниками подій 1918 року.

Такі заходи пам’яті є актуальними для молодого покоління, адже трагічна загибель студентів під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

Перейти до спискуВерсiя для друку