Головна  →  Новини  →  21 лютого 2022

Тренінг від Київської МАН «Лежить. Не дихає. Перша домедична допомога»

18 лютого 2022 року в Київській МАН пройшов онлайн тренінг «Лежить. Не дихає. Перша домедична допомога».  Його проводила членкиня журі ІІ (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Київського територіального відділення Малої академії наук України» у секції «Біологія людини», лікарка за спеціальністю "Медицина невідкладних станів" Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Києва  Анастасія ПОНОМАРЬОВА. 

У будь-який час завжди є актуальними навички надання першої домедичної допомоги, а наразі для всіх є зрозумілою їх надзвичайна важливість. Звичайно, важливо, щоб медичну допомогу надавав фахівець, але, якщо у надзвичайній ситуації лікаря поруч немає, першу допомогу мають надавати присутні, і опанувати вміння надавати домедичну допомогу має кожен, незалежно від професії  Існують алгоритми, які описують порядок дії у такій ситуації. Пані Анастасія, демонструючи виконання необхідних заходів, розповідала слухачам про свої дії та пояснювала, чому саме так треба їх виконувати. До початку здійснення домедичної допомоги необхідно заспокоїтись, паніка знижує ефективність дій та приводить до  втрати часу, а також оцінити, чи є місце події безпечним. Це не боягузтво, ви не зможете допомогти, якщо самі постраждаєте. Наступний крок - перевірка свідомості: бачу, чую, відчуваю. Якщо відповіді немає, то потрібно викликати «швидку», а потім виконати необхідні заходи для порятунку потерпілого в порядку терміновості (відновити прохідність дихальних шляхів; зробити штучне дихання; зовнішній масаж серця; зупинити кровотечу; іммобілізувати місце перелому; накласти пов’язку тощо) та підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичного персоналу.

Про все це детально, доступно, ілюстративно  йшла мова на тренінгу. Звичайно, що за один раз все вивчити та запам’ятати неможливо. Тому всі зацікавлені можуть передивитись запис тренінгу за посиланням.

Учасники тренінгу дуже вдячні пані Анастасії ПОНАМОРЬОВІЙ за таку професійну та змістовну розповідь.

Окрема подяка організаторам заходу та Володимирові Павленку, вихованцю відділення Екології та аграрних наук Київської МАН, учневі 11-го класу спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленним вивченням іноземних мов 112 ім. Т. Шевченка, який допомагав пані Анастасії.

Перейти до спискуВерсiя для друку