Головна  →  Новини  →  10 травня 2022

Проєкт "Наукова перекличка" Київської МАН об'єднує учнівську молодь

Проєкти, які переростають  початковий задум і виливаються у новий сміливий формат, мають особливе значення для освітянської спільноти. Так  проєкт  «Наука на варті» Київської Малої академії наук замість кількох інтерв’ю з вихованцями переріс у справжню #наукову_перекличку, до якої долучилося вже понад сто дітей з 22 освітніх закладів столиці. 24 випуски, серед яких два міжнародні, бо реалізовані англійською мовою, охопили широку аудиторію. Найголовніше, коли такі ініціативи знаходять щирий відгук у дитячих серцях. Тут КМАН, крім своїх основних напрямків діяльності, отримала досвід педагогіки як терапії – проговорювати болі, вчитися планувати в стресі, шукати точок опори в чітко окреслених мріях і задумах, відчувати спільність бажань, єдність дружнього фахового кола у поступі до спільної Перемоги.

Сьогодні, коли наші діти змушені тікати від війни, бути свідками руйнувань та втрат, вони не перестають мріяти і чітко окреслювати свої плани на майбутнє. Опановуючи в КМАН знання зі свого майбутнього фаху чи сьогоднішнього хобі, юні, але такі завзяті,  вони зізнаються: «…мрію, щоб наша країна була відбудована і стала однією з найкращих країн світу", "стала найкомфортнішою країною". Вони не вичерпують свої думки лише загальними фразами, а впевнено говорять про себе як про частину великого майбутнього України, бо мають такі життєствердні цілі: стати стоматологом, адвокатом, вчителькою молодших класів, звукорежисером, архітектором, дизайнером інтер'єру, займатись наукою, бути перекладачем, займатися пошуком нових природніх ресурсів, стати програмістом, графічним дизайнером, футболістом, лікарем, зберігати культурні цінності, займатися наукою, надавати послуги з ремонту автомобілів...  Дитячі мрії – конкретні і світлі - щоб були відбудовані «прекрасні парки України», «дороги», «аеропорти та аеродроми», «літак "Мрія",  «мости».

Україна в серці кожного її маленького громадянина. Вихованці Київської МАН ділятся:

  • "Я вірю, що Україна досить скоро стане квітучою державою з сильними, мужніми та могутніми духом людьми", "Мрію стати військовим, аби стояти на сторожі рідної землі";
  • "Мрію, щоб всі українці повернулися у свої домівки і жили в мирній, спокійній і славній Україні";
  • "Пишаюся міцністю та незламністю українського народу";
  • "Мрію прославляти Україну на всіх футбольних полях світу".

А це і є та "правди сила, яка ніким звойована ще не була". Проєкт «Наука на варті» - це  голоси майбутнього України. Наше майбутнє звучить вільно й переможно.

Автор тексту - Київська Мала академія наук

Перейти до спискуВерсiя для друку