Головна  →  Новини  →  15 грудня 2022

ХАКАТОН НЕЗЛАМНОСТІ від КИЇВСЬКОЇ МАН

Джерело безперебійного живлення об’єктів критичної інфраструктури в умовах  можливого блекауту, розумне освітлення вулиць, альтернативна система опалення, що заощаджує електроенергію, автономний світильник для освітлення під’їздів, сходів, будинків та бомбосховищ, додаток для визначення вибухонебезпечних об'єктів, аудо-гід для смартфонів за маршрутами громадського транспорту, надійні стоянки для велосипедів – всі ці та інші унікальні проєкти юних винахідників, які були презентовані в ході Всеукраїнського науково-технологічного хакатону «Розумне та безпечне місто 2022».

13 грудня 2022 року відбулася онлайн-церемонія нагородження переможців, а також визначення команд, які представлятимуть Україну на І Міжнародному науково-технологічному Хакатоні «Місто майбутнього 2023», що відбудеться наступного року.

Цьогорічний хакатон став знаковим, його успішне проведення стало в прямому сенсі слова перемогою світла над темрявою. Війна, безпекові обмеження, неможливість зібрати учасників на єдиній локації – всі ці виклики Київська МАН успішно подолала, здобувши новий досвід того, як проводити заходи в цих складних умовах, особливо в умовах обмеженої наявності електроенергії та зв’язку. Поки сили оборони України на фронті відбивають жорстокі атаки ворога, поки волонтери і державники надзусиллями забезпечують усім необхідним наших захисників, поки дипломати ведуть запеклі бої за Україну на міждержавному рівні, українська молодь в бомбосховищах під ракетними ударами і атаками шахедів генерує ідеї відбудови і процвітання українських міст і селищ. Наші діти не тремтять від страху і не чекають поки хтось їм скаже що робити далі. Вони беруть ініціативу в свої руки, бо впевнені у перемозі України. Вони пропонують шляхи захисту, відбудови та процвітання рідної землі.

Четвертий рік поспіль Валентин ПРОТОПОПОВ, керівник секції, та Наталія ГОЛОВАНОВА, завідувачка відділення «Київ – столиця» Київської МАН, проводять командні змагання з генерації ідей, рішень та стартапів для вирішення нагальних та майбутніх проблем сучасного міста. Цього року, зважаючи на обставини, організатори запропонували дистанційний формат на базі сучасних засобів комунікацій, що дозволило об’єднати дітей, які виїхали закордон, і  тих, хто залишився в Україні, у спільному подоланні викликів, які сьогодні стоять перед нами, розробці проєктів, які сприятимуть відновленню країни та побудові України 2.0.

Щороку зростає не лише кількість учасників, а й регіональне представництво – цього року було представлено щонайменше пів України. Навіть окупація наших міст не стала на заваді нашим юним винахідникам. Дві команди - з тимчасово окупованого Бердянська. Діти, які були змушені покинули свої домівки і розкидані сьогодні по Україні та Європі, знайшли один одного, сформували команди і стали призерами. Загалом, на цьогорічному хакатоні було зареєстровано 31 команду та 207 учасників з 13 областей і м. Києва. До фіналу дісталися 19 команд. Допомогу учасникам забезпечувала група  менторів: Юрій БОЙКО, начальник ІОЦ КНУ ім. Тараса Шевченка; Тетяна БУЛАНА, кандидат технічних наук, доцент кафедри інформаційних технологій та комп'ютерної інженерії НТУ "Дніпровська політехніка"; Артем ВАСИЛЕНКО, студент University of Konstanz та Національного університету біоресурсів і природокористування України; Валентина ДЕМ’ЯНЕНКО, кандидатка педагогічних наук, завідувачка відділення комп’ютерних наук Київської МАН; Євгеній СЕЛЕЗНЬОВ, український ІТ-розробник, аналітик  інформаційної безпеки.

Перед  фаховим журі, яке очолив Володимир Коляденко, віце-президент Київської торгово-промислової палати,  постало вельми непросте завдання: обрати найкращих серед кращих. Після детального розгляду проєктів та спілкування із командами за допомогою чатів і гуггл-додатків за підсумками балів призові місця отримали 11 команд.

  • ЗОЛОТУ медаль виборов стартап «Розумне освітлення», представлений командою RES (м. Київ).
  • СРІБНІ медалі вибороли 5 команд: Бердянськ (Запорізька область), FeelGood (Київська область), InnovationTeam (м. Київ),  ЗеCapital (м. Київ), IT Aubergines (м. Київ).
  • БРОНЗОВІ медалі вибороли також 5 команд: Форсаж (Київська область), UF (м. Київ), ІГМВ (Київська область), Domus Plantate (Львівська область), Київguide (м. Київ).

Команди - призери представлятимуть Україну на Міжнародному науково-технологічному хакатоні "Місто майбуття», що проходитиме в 2023 році.

Всі призери отримали цінні подарунки від партнерів, які підтримували хакатон та допомагали у його проведенні, а саме: компанія Омега-Телеком, Український фонд стартапів, Інжинірингова школа Noosphera, представники Київської міської ради та Міністерства освіти і науки України, Центр відновлювальної енергетики та Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою.

Результативність Хакатону «Розумне та безпечне місто», коли в умовах обмеженого часу діти генерують реально круті  ідеї та рішення, є наслідком системної роботи з дітьми, яка проводиться в Київській МАН. Спрямування енергії молоді в творче русло, розвиток креативного мислення  є складовою формування успішної людини. Виховуючи таку молодь, ми можемо бути впевнені, що наші міста будуть відновлюватися та розвиватися як сучасні та інноваційні.

Нація, яка має таких нащадків, незламна! Попереду у нас важка дорога до перемоги. Кожен має зробити свій внесок.  Київська МАН разом з усіма освітянами, долаючи сьогодні всі виклики, додає свій вклад в нашу велику перемогу. Віримо в себе! Віримо в ЗСУ! Віримо в Україну!

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку