Головна  →  Новини  →  10 грудня 2014

Гаррі Каспаров відкрив шаховий турнір у Дніпровському районі

У рамках проведення міського турніру командної першості зі швидких шахів початкових класів загальноосвітніх закладів Києва у НВК Домінанта відбулася зустріч шахістів столиці з багаторазовим чемпіоном світу з шахів, Міжнародним гросмейстером, заслуженим майстром спорту, восьмикратним переможцем Всесвітніх шахових олімпіад Гаррі Каспаровим.

Уже третій рік поспіль змагання проводяться у Домінанті. Цей навчальний заклад тримає пальму першості з різних видів спорту, чільне місце серед яких посідають – шахи!

Визначна зустріч з Гаррі Каспаровим – письменником, політиком, володарем багатьох титулів і нагород закарбувалася у літописі історії шахового мистецтва численними світлинами, цікавими запитаннями до гросмейстера від учнів, відкриттям шахового турніру і експозиції на шахову тематику – єдину у столичних навчальних закладах.

Майбутніх чемпіонів цікавило, як Гаррі Кимович налаштовувався на перемогу, скільки часу віддавав шахам, аби стати чемпіоном світу, які настанови давав перший тренер, як переборював поразки і, якби не захоплення шахами, яку професію обрав.

До розмови долучались й почесні гості свята, тренери, шахісти. Свого часу вони також активно займалися у шахових гуртках, уважно дивилися усі поєдинки Гаррі Каспарова, а потім розбирали кожен з них. Вже у дорослому віці з інтересом стежили за політичною кар’єрою цього видатного гросмейстера. І ось у житті трапився дійсно важливий день, коли кожен із присутніх отримав можливість особисто поспілкуватися із Каспаровим-політиком та Каспаровим-гросмейстером та зіграти із ним в улюблену гру.

Шановного гостя привітав Голова Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Ярослав Горбунов, якийподякував 13-разового чемпіона світу за підтримку українськогопатріотичного духу, нескореності народу і прагнення до незалежності і миру.

Також зі словами подяки звернувся до Гаррі Кимовича й член Української Ради миру, Президент Асоціації «Міжнародне співробітництво» НСЖУ, академік Юрій Сєдих, який зазначив, що візит гросмейстера у навчально-виховний комплекс Домінанта, участь у відкритті турніру командної першості зі швидких шахів свідчить про його старання пропагувати мудру, інтелектуальну гру, вчити дітей перемагати не тільки на шахівниці, але й у дорослому житті. Юрій Іванович побажав Гаррі Каспарову

гостинного перебування в Україні, миру та злагоди і на згадку подарував свою авторську книгу — новий переклад усіх 154 сонетів В. Шекспіра двома мовами (українською та російською), яку він зробив у співдружності з           Г. Пилипенко. Водночас, на шахових турнірах Юрій Сєдих є частим гостем, але не обмежується роллю стороннього спостерігача, а й сам при нагоді сідає за шахівницю. Майстер щиро подякував за подарунок.

У рамках проведення командного шахового турніру Гаррі Каспаров також відкрив експозицію першого і єдиного в столиці Музею шахів. Світлини розповідають про турніри, в яких збірна «Домінанти» змагалась з командами юристів – «Закон і право», банкірів і підприємців – «Економіст», народних обранців – депутатів Верховної Ради України різних скликань – «Гросмейстери політики». Серед гравців – екс-президент ФШУ Віктор Петров, екс-чемпіон світу в складі збірної України Володимир Баклан, міжнародний гросмейстер Григорій Арзуманян, міжнародний гросмейстер Оксана Возовик, відомий журналіст, політик, гравець КВК, шахіст Дмитро Джангіров, майстер ФІДЕ, юрист Сергій Ставрояні.

Закарбувався в історії і знімок, як перший символічний хід зробив почесний гість турніру, Консул Посольства Індії в Україні Азар Тхан. Як за грою видатного українського плавця, чемпіону світу і Європи, чотирикратного володаря Кубку світу з плавання Дениса Силантьєва спостерігають і вболівають відомий журналіст Дмитро Нагорний і Посол Миру, доктор філософії Юрій Сєдих.

Відкриваючи командний шаховий турнір між зібраними команд учнів початкових класів загальноосвітніх навчальних класів міста Києва, Гаррі Каспаров зробив перші ходи за шахівницею разом з учнем НВК Домінанта – Кирилом Шевченко, кандидатом у майстри спорту, переможцем першості світу серед шкільних команд (турнір відбувся у Об’єднаних Арабських Еміратах).

Далі змагання команд з різних районів столиці переросли у двобій, де учні мірялися інтелектом у швидких шахах. Гравці мали по 25 хвилин. Такий формат виявився зручним, бо, по-перше, не займав багато часу у школярів, а, по-друге, не дозволяв будувати надскладні комбінації, що вирівнювало шанси суперників із різним досвідом.

За словами керівника шахового клубу «е2-е4» НВК «Домінанта» Тетяни Лазаревої, в історії Києва настільки грандіозний турнір проводитись вже втретє. Для дітей ця перемога стала величезним проривом. У здобутках шахової команди «е2-е4» вже є визначні перемоги та кубки з шахових турнірів Англії, Швейцарії, Італії.

За результатами сумарної кількості балів, набраних усіма гравцями команд у кожному турі, переможцями командної першості зі швидких шахів стала збірна команда Шевченківського району. Друге місце виборола команда Дніпровського району, а третє — посіла команда Голосіївського району.

Переможці та усі призери шахового турніру були нагороджені почесними кубками, грамотами, дипломами та призами Федерації шахів України, та господарів змагання – НВК «Домінанта».

За словами почесних гостей усі учасники турніру виконали нові нормативи, змогли підтвердити свої розряди та отримати новий досвід на майбутні ігри. Командний дух і згуртованість допомогли продемонструвати найкращі шахові якості і майстерність гри кожному учаснику команд.

Перемога ж в інтелектуальних видах спорту школярів Дніпровського району – це не тільки командна перемога юних шахістів НВК «Домінанта», а й наполеглива, копітка робота їх тренера — члена президії Федерації шахів України, голови дитячо-юнацької комісії ФШУ у 1992–1996 рр. Тетяни Федорівни Лазаревої.

Тож вітаємо юних шахістів і їхніх тренерів та бажаємо подальших успіхів, цілеспрямованої роботи в майбутньому і достойних суперників!

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку