Головна  →  Новини районів  →  11 грудня 2014

У рамках Всеукраїнського тижня права у Шевченківському районі відбувся круглий стіл на тему: «Неповнолітні та закон. Права людини і громадянина»

9 грудня 2014 року в приміщенні Академії адвокатури України проведено зустріч учнівського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів району з державними службовцями та юристами у рамках круглого столу «Неповнолітні та закон. Права людини і громадянина».

Присутніх привітала проректор Академії адвокатури України Мількова Катерина Віталіївна. З вступним словом виступив Пишний Валерій Іванович, головний спеціаліст управління освіти Шевченківської РДА, який торкнувся основних аспектів правового виховання учнів  у сучасній школі.

Начальник Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві Нестеренко Дмитро Володимирович та головний спеціаліст управління Лапчук Анна Геннадіївна розповіли про функції управлінь юстиції та цивільно-правовий статус дитини в українському соціумі.

Начальник відділу профілактичної, організаційно-виховної , методичної роботи та контролю за спецустановами Служби у справах дітей Шевченківської РДА Кошова Валентина Павлівна роз’яснила учням, з яких питань можна звертатися за допомогою до Служби у справах дітей, як Служба захищає права дітей та сімей у районі.

Про наслідки злочинних дій підлітків, види юридичної відповідальності та особливості адміністративної і кримінальної відповідальності неповнолітніх поінформувала учнів заступник начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей Шевченківського РУ ГУМВС України в місті Києві Савчук Тетяна Петрівна. Долучився до розмови і відповідей на запитання учнів головний спеціаліст відділу позашкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА Сергєєв Олександр Михайлович.

Психологічних причин злочинної поведінки неповнолітніх торкнулася у своєму виступі Вікторія Сотнікова, студентка 4-го курсу Академії адвокатури України,  яка також розповіла присутнім про роботу Юридичної клініки Академії, в якій студенти надають безкоштовну первинну правову допомогу під керівництвом досвідчених адвокатів і ще під час навчання можуть відчути себе залученими у професійну юридичну діяльність.

Директор Інституту підвищення кваліфікації Академії адвокатури України, юрист, медіатор Наровська Катерина Борисівна привернула увагу присутніх до Загальної декларації прав людини, на відзначення прийняття якої у 1948 році щорічно 10 грудня відзначається День прав людини. Присутні переглянули яскраве і наочне відео про історію поняття прав людини, прийняття Декларації, про проблеми реалізації зафіксованих у ній прав людини. Катерина Наровська закликала учнів вивчати право, відповідально користуватися своїми та поважати чужі права, виконувати обов’язки, навчати цьому інших, аби проголошене Декларацією стало реальністю усюди і назавжди.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку