Головна  →  Новини  →  12 грудня 2014

Освітній комітет парламенту розпочав роботу

Новообраний Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти розпочав свою діяльність. Про це повідомили у прес-службі Комітету.

10 грудня 2014 року Комітет з питань науки і освіти розглянув на своєму засіданні наступні проекти Постанов:

  • про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2013 рік;
  • про призначення у 2014 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених;
  • про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів;
  • про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему: “Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення”;
  • про внесення зміни до Додатку до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 року № 22 -VIII “Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання”.  
  • Комітет рекомендує Верховній Раді України зазначені проекти Постанов прийняти за основу та в цілому.


Зокрема, 10 грудня Комітет розглянув проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України, яким пропонується внести зміни в частині розміщення власних надходжень державних і комунальних вищих навчальних закладів, наукових установ, отриманих від плати за послуги, на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в територіальному органі центрального органу виконавчої влади у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, або на поточні рахунки установ державних банків.

У комітеті повідомляють, що прийняття зазначеного законопроекту забезпечить реалізацію положень закону "Про вищу освіту", сприятиме забезпеченню належного функціонування вищих навчальних закладів, наукових установ та надасть їм реальну фінансову автономію.

Також члени Комітету розглянули проект закону про внесення змін до статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання та прийняли рішення прийняти його за основу.

Прийняття проекту закону надасть можливість звільняти військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання та були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу та забезпечити рівні права громадян на освіту.

Як відомо, до складу Комітету з питань науки і освіти обрано 7 народних депутатів України: Лілію Гриневич, яка очолила комітет, Олександра Співаковського, Івана Кириленко, Олексія Скрипника, Тараса Креміня, Володимира Литвина та Михайла Поплавського.

11 грудня Верховна Рада скасувала призначення Михайла Поплавського на посаду секретаря Комітету з питань науки і освіти, у зв'язку з тим, що він є учасником голосування за "диктаторські" закони 16 січня.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку