Головна  →  Новини  →  23 грудня 2014

Відбулося засідання Громадської ради при МОН

22 грудня 2014 року в Міністерстві освіти і науки відбулося чергове засідання Громадської ради при МОН.

 

Під час засідання Громадської ради директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки Юрій Кононенко відповів на запитання учасників щодо діяльності Міністерства. Зокрема, він повідомив, що керівництвом МОН було зроблено значні кроки щодо припинення засилля паперотворчості вчителів та скасовано низку нормативних актів, якими зменшено звітність місцевих органів управління освіти приблизно на 1,5 тисяч показників.

Директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти також зазначив, що у новому законопроекті «Про освіту» передбачено докорінну зміну у взаємодії управлінь освіти місцевих органів влади з навчальними закладами, що зменшить їх вплив та тиск на заклади. За словами Юрія Кононенка, управління освіти повинні виконувати сервісну функцію, тобто створювати умови для роботи навчального закладу, а сьогодні, окрім зазначеної функції, вони виконують ще й контролюючу.

Юрій Кононенко підкреслив, що Міністерство освіти і науки сьогодні має чітку позицію стосовно запропонованих фінансових обмежень щодо освіти. МОН не погоджується з підвищенням педагогічного навантаження вчителям, збільшення наповнюваності класів, скасування безоплатної обов’язкової загальної середньої освіти тощо. Він поінформував, що питання фінансування галузі на 2015 рік також обговорювалося на зустрічі Міністра освіти і науки України Сергія Квіта з представниками Профспілки працівників освіти і науки України, за результатами якої сторони домовилися координувати подальші спільні дії у вирішенні завдань щодо дотримання конституційних прав та гарантій освітян.

У свою чергу, Голова Громадської ради Галина Усатенко повідомила, що Громадська рада при МОН взяла активну участь у обговоренні Концепції реформи освіти на період 2015-2025 роки. За словами Галини Усатенко, комітетами Громадської ради було організовано зустрічі з представниками департаменту загальної середньої освіти та дошкільної освіти Міністерства, спільно з департаментом професійно-технічної освіти проведено два виїзних засідання у Вінниці та Львові. Вся інформація щодо обговорення концепції узагальнена та 20 грудня представлена у вигляді пропозицій на спільному дорадчому засідання робочої групи парламентського Комітету з питань науки і освіти та СДГ «Освіта» на чолі з Георгієм Касьяновим.

Під час засідання Громадською радою було підтримано рішення щодо надання ширших повноважень Правлінню та Голові Громадської ради для вирішення невідкладних питань та внесення відповідних змін у Положення та Регламент ради. 

Відповідно до порядку денного засідання учасники делегували Правлінню Громадської ради сформулювати та затвердити план роботи Громадської ради при МОН на 2015 рік, прийняли за основу орієнтовний план Міністерства освіти і науки України щодо проведення консультацій з громадськістю у 2015 році та вирішили створити робочу групу з його доопрацювання.

Громадською радою також схвалено рішення щодо підготовки листа до керівництва країни, обумовлене загрозою руйнування системи освіти у зв’язку з можливим обмеженням фінансування галузі у 2015 році та відстоювання прав освітян.

Громадською радою при МОН України також розглянуто питання щодо виключення деяких її членів, які були відсутні на двох засіданнях без поважних причин.

Наступне засідання Громадської ради при МОН заплановано провести у березні 2015 року.

Перейти до спискуВерсiя для друку