Головна  →  Новини районів  →  16 лютого 2015

В гімназії «Либідь» Подільського району відбувся вечір-зустріч «Афганістан болить в моїй душі»

            З нагоди 26-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, в гімназії «Либідь» Подільського району відбувся вечір-зустріч «Афганістан болить в моїй душі».  Для проведення заходу гімназія була вибрана не випадково, оскільки у 2013-му році, враховуючи звернення Київської міської спілки ветеранів Афганістану та педагогічного і батьківського колективу закладу, Київська міська рада вирішила присвоїти ім'я воїна-афганця, людини-легенди Віктора Максименка цьому навчальному закладу Подільського району.

На захід були запрошені почесні гості: тимчасово виконуючий обов’язки голови Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Валентин Мондриївський, Народний депутат України Вячеслав Константіновський, мама Віктора Максименка – Марія Семенівна, голова спілки ветеранів Афганістану Подільського району Сергій Афіндуліді, Юрій Задніпряний, підполковник, автор книг про Афганістан Красюк В.П., представники Чернігівського земляцтва.

Звертаючись до присутніх в залі, директор гімназії Лідія Страшна зазначила, що традиції вшанування воїнів-афганців були започатковані в школі ще з середини 80-х років минулого століття. «У нашій школі вчилися хлопці, які загинули в Афганістані і, які пройшли ту страшну війну. Вже тоді ми розуміли, що не можемо їх залишити без уваги, а вони були потрібні учням, як приклад мужності, вірності своїй країні та справжнього чоловічого побратимства», - сказала директорка. Таким прикладом, але вже для всієї громади району був і Віктор Максименко. Під час виконання інтернаціонального обов’язку він отримав важке поранення, став інвалідом першої групи. Війна забрала у нього здоров’я і зір. Будучи незрячим, здобув вищу освіту, мав вчене звання – доцент, кандидат філософських наук. Викладав в Київському національному університеті будівництва та архітектури на кафедрі філософії. Проте, найвідповідальнішою його роботою був соціальний захист воїнів-афганців та членів їх сімей.

Тимчасово виконуючий обов’язки голови Подільської райдержадміністрації Валентин Мондриївський теж зазначив, що воїни-інтернаціоналісти є найбільш активними членами суспільства. З його слів, їхню підтримку та конкретну допомогу у вирішенні багатьох проблемних питань району, важко не до оцінити, але разом з тим: «…воїни-афганці – це ті люди, які самі потребують уваги суспільства. Тому, як керівник району і, як депутат Київради, я робитиму все, щоб соціальні гарантії та пільги, які держава їм гарантує, надавалися в повному обсязі», - сказав Валентин Миколайович. Також Валентин Мондриївський вручив грамоту райдержадміністрації та великий букет квітів матері  Віктора Максименко Марії Семенівні. Сама ж Марія Семенівна та її дочка Олена не пропускають жодного заходу, який відбувається в школі та пов’язаний з ім’ям її сина. «Хоч мені вже й тяжко, але я приходжу сюди, бо хочу бачити цих хлопчиків», - говорить жінка.

Перейти до спискуВерсiя для друку