Головна  →  Новини  →  21 лютого 2015

Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови

Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Асоціація «Спадщина України» ініціювала проведення заходів щодо відзначення Міжнародного дня рідної мови: «Урок миру добра і злагоди» в навчальних закладах міста Києва і України; семінари – навчання для педагогів 10 районів  м. Києва (500 навчальних закладів І-ІІІ ступеня); круглий стіл «Українська політична нація – фундамент єдності, миру та гармонійного розвитку України»; засідання Київського педагогічного клубу «Українська політична нація – фундамент єдності, миру та гармонійного розвитку України».

            Ініціативу підтримали: Київська міська державна адміністрація, Департамент освіти і науки, молоді та спорту, Товариство «Знання України», Університет сучасних знань, Національна комісія з питань суспільної моралі, Асамблея Національностей України, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, Київський педагогічний клуб, Рада національно-культурних громад міста Києва.

       Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, котрі активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані.

            З мови починається і мовою зміцнюється держава. В потужній і багатій державі – живуть достойні і впевнені у своєму майбутньому люди. 

            В Республіці Україні є близько 137 рідних мов (за даними перепису населення 2001 року): українська – яку вважають рідною 37 млн. етнічних українців в україні і 35 млн. етнічних українців, які проживають у Бразилії, Аргентині, Канаді, Росії, США, Австралії, Чилі, Китаї; російська – яку вважають рідною 6,5 млн. етнічних росіян, що проживають в Україні; білоруська -  яку вважають рідною 275 тис. етнічних білорусів, що проживають в Україні, молдавська - яку вважають рідною 258 тис. етнічних молдаван, що проживають в Україні; болгарська - етнічних болгар, що проживають в Україні; угорська – 156 тис. етнічних угорців, що проживають в Україні; румунська – 150 тис. етнічних румунів, що проживають в Україні; польська – 144 тис. етнічних поляків, що проживають в Україні; єврейська – 100 тис. етнічних молдаван, що проживають в Україні і т.д.

            Громадянський мир та злагода формуються у свідомості дітей та молоді з колисковою піснею матері, яку вона співає своєму дитяткові рідною мовою. Рідна мова є генетичним ключем до повноцінного розвитку кожної дитини, як особистості, члена суспільства, громадянина.

            З 28 січня по 12 лютого 2015 року були проведені навчально-методичні семінари для заступників директорів з виховної роботи, педагогів-методистів профільних дисциплін навчальних закладів м. Києва. Слухачами семінарів стали біля 400 педагогів.

            Семінари провела Квасниця Ірина Юліанівна - президент Західно - Української Асоціації «Спадщина України», автор  новітніх педагогічних технологій, керівник проекту і автор навчально-методичного комплексу «Великий світ маленької дитини».

            Педагогам були запропоновані методичні матеріали для підготовки «Уроку добра, миру та злагоди»: логотип заходу, плакат, конспект інформаційного матеріалу, пісні, вірші,  казки, оповідання, методичний посібник «Дітям про державну і рідну мову в Україні» і навчально-методичний комплекс «Великий світ маленької дитини» (автори Квасниця І.Ю., Квасниця А.В.) на порталі Асоціації «Спадщина України» http://www.spadshina.com/blog/metoduchni%20rekomndacii.htm, консультації е-mail: [email protected].  

            Запрошуємо підтримати ініціативу проведення 17-21 лютого «Уроку добра, миру та злагоди» в навчальних закладах столиці.          

            Хто сіє мир, добро і злагоду у людських душах – буде пожинати щастя і добробут, хто стоїть осторонь і споглядає, як множиться зло – буде пожинати лихо і злидні!

            Мова творить народ і гартує перемогу! 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку