Головна  →  Новини  →  27 березня 2015

Відбулося засідання круглого столу на тему: «Громадський аудит забезпечення права на освіту внутрішньо переміщених осіб»

Відбулося засідання круглого столу на тему: «Громадський аудит забезпечення права на освіту внутрішньо переміщених осіб»

25 березня 2015 року у приміщенні Секретаріату Уповноваженого з прав людини відбулося засідання круглого столу на тему: «Громадський аудит забезпечення права на освіту внутрішньо переміщених осіб».

Круглий стіл проводився за ініціативою громадської організації «Кримська правозахисна ініціатива» та за підтримки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У засіданні взяли участь представники Міністерства соціальної політики України, Державної прикордонної служби України, Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, Міжнародного фонду «Відродження», громадських об’єднань «Союз вимушених переселенців», «Кримська діаспора», «Кримська правозахисна ініціатива» та інші.

Під час круглого столу були розглянуті результати моніторингу про реальний стан реалізації права на освіту внутрішніми переселенцями у місті Києві. Так, 62% опитаних дали позитивну оцінку діяльності адміністрації навчальних закладів та районних управлінь освіти,  більше 60% відмітили, що діти легко адаптувалися до нових умов навчання і виховання у дитячих садках і школах.

Представники громадських об’єднань підкреслили, що навчальні заклади   міста Києва намагалися задовольнити звернення переселенців щодо надання місць у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Практично всі звернення розглядалися своєчасно, відмов у влаштуванні дітей не було.

При цьому було зазначено, що 40% дітей дошкільного віку та 22% учнів стали відвідувати навчальні заклади із задоволенням, у 41% відсотка з’явилися нові друзі, більше 50% учнів почуваються рівними у навчальних колективах.

Поряд з цим існують і певні проблеми:  вікові групи та класи у навчальних закладах переповнені,  діти – переселенці потребують психологічної підтримки та допомоги, більше часу для адаптації у навчальному середовищі.

Спеціалісти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту поінформували присутніх, що станом на 24 березня 2015 року у навчальних закладах столиці навчається і виховується 11223 дитини, з них 2651 дитини – у дошкільних навчальних закладах. Діти приймаються у заклади поза чергою. У всіх загальноосвітніх навчальних закладах та більшості дошкільних навчальних закладах працюють практичні психологи, які надають допомогу дітям –переселенцям. 

Перейти до спискуВерсiя для друку