Головна  →  Новини  →  24 квітня 2015

«Дні цивільного захисту» у навчальних закладах Дніпровського району

«Дні цивільного захисту» у навчальних закладах Дніпровського району

У навчальних закладах Дніпровського району міста Києва на високому рівні пройшов «Тиждень знань з безпеки життєдіяльності» та «Дні цивільного захисту».

У світлі подій, що відбуваються в нашій країні, питання цивільного захисту всіх учасників навчально-виховного процесу потребує нових концептуальних підходів та постійного оновлення теоретичних знань, поглиблення практичних навичок.

Основними завданнями «Днів цивільного захисту» в загальноосвітніх навчальних закладах та «Тижнів безпеки дитини» в дошкільних навчальних закладах були:

-           забезпечення високої готовності керівного складу та формувань цивільної оборони до дій в надзвичайних ситуаціях, реального захисту учасників навчально-виховного процесу і працівників від впливу факторів ураження при надзвичайних ситуаціях;

-           практична перевірка здатності учнів грамотно, чітко діяти для захисту свого здоров’я та життя у  надзвичайних ситуаціях;

-           виховання впевненості учнів в ефективності заходів, які проводяться цивільною обороною;

-           формування та розвиток в учнів високих морально-психологічних якостей, відваги, мужності, витримки, ініціативи, спритності при виконанні завдань ЦЗ.

У всіх навчальних закладах відбулись тематичні класні години, які проводили учителі за власними методичними розробками. Основна увага зверталась на правильні дії учнів та працівників закладу при виникненні сучасних загроз – застосуванні стрілецької та важкої зброї, здійснення терористичних актів тощо. Під час відпрацювання практичних навичок учні відвідували укриття, що розташовані у підвальних приміщеннях, та які на виконання рішення колегії управління освіти були повністю облаштовані для перебування учасників навчально-виховного процесу: місцями для сидіння, запасами води, ліхтарями, засобами первинного пожежегасіння. Підсумки навчань показали готовність учнів та працівників закладів правильно реагувати на сучасні виклики та загрози життю і здоров’ю учасників навчально-виховного процесу.

Під час уроків цивільного захисту учителі розповіли дітям про необхідність дотримання правил поведінки під час виникнення надзвичайних ситуацій, що робити під час виявлення підозрілого предмета чи вибухового пристрою, як убезпечити учасників навчально-виховного процесу у разі раптового артобстрілу, де рятуватися і які місця варто обирати як укриття – ці та інші не менш важливі питання обговорювалися під час засідання усіма учасниками зібрання.

 Учні продемонстрували вміння виготовляти, користуватись ватно-марлевими пов’язками для захисту органів дихання, показали хороші знання теоретичного матеріалу з питань самозахисту та захисту населення, надання допомоги постраждалим в різних екстремальних ситуаціях, які можуть загрожувати життю та здоров’ю  учнів.

Для школярів організовано перегляд документального фільму про роботу ДСНС України «Запобігти. Врятувати. Допомогти». Діти мали можливість ознайомитись з роботою районної оперативно-рятувальної служби.

За результатами проведених заходів у навчальних закладах школярі випустили листівки, плакати, стіннівки. Після чого проведено  конкурси  на  кращі  роботи.

Під час проведення «Днів цивільного захисту» була задіяна більшість членів педагогічних колективів, які є членами різних формувань ЦЗ, а також значна частина учнівських колективів і всі учні шкіл на етапі евакуації.

Проведення евакуації показало здатність педагогічних колективів шкіл та дошкільних навчальних закладів швидко і організовано евакуювати всіх  з приміщення шкіл та вихованців з дошкільних навчальних закладів.

Основні цілі та завдання, які були поставлені перед керівним складом загальноосвітніх навчальних закладів особистим складом невоєнізованих формувань, постійним складом учнів, виконані.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку