Головна  →  Новини  →  5 травня 2015

Подвиг українських військових в Донецькому аеропорту

Подвиг українських військових в Донецькому аеропорту

«Ніхто так не хоче миру, як солдати, які воювали, тому що ми бачили, яке горе приносить війна усім: військовим, мирному населенню, усій країні», — розповідь «кіборга» про подвиг українських військових в Донецькому аеропорту.

Євгеній Ковтун, тато одного з вихованців НВК «Домінанта», — «кіборг», якому дивом вдалося врятуватися з-під бетонних завалів. Їх обстрілювали танками, труїли газом, знищували усіх, хто намагався прорватися на допомогу або вивезти численних поранених. Євген – один з тих «кіборгів», які зайшли в Донецький аеропорт за два тижні до найзапекліших подій, і один з тих, хто вижив. Вони тримали оборону на одному з поверхів нового терміналу Донецького аеропорту.

Боєць 93 механізованої бригади Євгеній Ковтун розповів, як сепаратисти захопили руїни нового терміналу, з якого десантники під шквальним вогнем так і не змогли винести своїх убитих і поранених. Спроб було багато, але жодна група на допомогу так і не прорвалася. Багато хто загинув, були поранені, були й захоплені у полон. З особливою жорстокістю бойовики по-звірячому добивали поранених «кіборгів». «Кожен з нас думав, що загине, і ніхто не дізнається про подвиг десантників. Але ми знали собі ціну, знали, з якою метою ми тут стоїмо, а отже  залишається лише – воювати до кінця», — говорить Євген.

Події розгорталися швидко, впала диспетчерська вежа, пустили газ, підірвали перекриття аеропорту. Наші бійці відстрілювалися у кімнатці п’ятнадцять на п’ятнадцять метрів. Їх було 50. Їх труїли сльозогінним і перцевим газами п’ять днів поспіль. Тих, хто не витримував, вибігав на вулицю, — вбивали, а тих, хто лишався, рятували вологі серветки, які у декілька прошарків клали під балаклаву або маску. Євген каже, що бойовикам дозволили вивезти їхніх поранених, але зробити те саме з нашими не дали. Бійці зрозуміли, що правил війни для найманців і сепаратистів не існує.

Під час вибуху його завалило стіною, з-під завалів допоміг вибратися офіцер. Чули, як за сусідньою стіною ворог добивав тих, хто не загинув одразу.

Зброї майже не лишилося. Вдалося виповзти по злітній смузі, відстрілюючись від ворога, до метеостанції та до своїх. З пораненими залишився один з офіцерів. Разом з Євгеном вийшли ще 13 бійців, двоє — дійшли пізніше. Усіх, хто був з ним у терміналі, тих, хто проривався на допомогу, він називає героями. Віра у те, що так просто «кіборгів» не зламати і живими у полон не взяти, дала сили прориватися до своїх. А ще допомогли вижити сотні СМС від рідних з молитвами і словами-оберегами.

«Кожен день з цих двох тижнів в аеропорту був за рік. Але я сильний духом. Моя війна не закінчилася. Доля дала нам другий шанс, ми вижили, аби перемогти», — говорить Євген.

Після численних поранень, тривалої реабілітації незламний «кіборг» Євген Ковтун знову повернувся на фронт, щоб відстоювати цілісність та незалежність рідної країни.

Герої серед нас. Слава Героям!

Перейти до спискуВерсiя для друку