Головна  →  Новини  →  14 травня 2015

Європейський День Перемоги в гімназії "Гармонія"

Європейський День Перемоги в гімназії "Гармонія"

70 років від Дня Перемоги… Швидко, мов весняні струмки, збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита, приходять у світ нові люди. Але не старіє, не зникає пам'ять тих літ…   13 травня 2015 р. велика гімназійна родина  запросила до себе  на зустріч  учасників проекту «Діти-черешенці»,  ветерана Другої  світової війни Доленка Юрія  Михайловича та учасника АТО, начальника відділу повітряно-десантної техніки, підпорядкованих  командуванню високо- мобільних десантних військ Збройних сил України, полковника Потєхіна Петра Геннадійовича. Традиційне свято День Перемоги зібрало в залі чотири покоління, воно було особливо зворушливим і пройшло в  європейському дусі пам’яті та примирення. Учні подарували червоні маки, які з любов’ю зробили власними руками. Для гостей звучали воєнні та сучасні пісні, літературні етюди, захоплювали своїм драматизмом хореографічні композиції. Учні 2 кл.  розказали про героїв своєї родини (прадідів), адже та страшна війна торкнулася всіх. Із гордістю розповідали діти про долю рідних, їхні подвиги та нагороди.

  Гімназисти 7 кл. згадали про  фронтову звитягу жінок, переповіли про їх сміливість та мужність  у військових діях.  А особлива тиша  була, коли діти, затамувавши подих, слухати розповіді воїна, який приїхав з війни на  сході України.Захисник України поділився враженнями від пережитого, спогадами та відчуттями…

  Петрові Геннадійовичу  виповнилося 40 років, коли він перебував на лікуванні у Польщі, після поранення у зоні АТО. Герой розказав, як він потрапив зі своїми товаришами  в оточення якраз на день народження донечки і тому дуже хвилювався, щоб день її народження не став днем його смерті. Він вижив, бо дуже хотів побачити  своїх дітей, дружину, рідну домівку. 

Корембліт О.Х., учасник проекту «Діти-черешенці», знає, як залишитися  без батьків, його рідні загинули  під час Другої світової війни, а він  потрапив у дитячий будинок в селі Черешеньки (Чернігівська обл.):

Война расстреляла в упор мое детство,

И вмиг довелось сиротою мне стать,

И негде мне было душой отогреться,

И некому было меня приласкать.

Хвилиною мовчання  усі присутні вшанували  пам'ять  полеглих співвітчизників  та поклали квіти до Кургану Безсмертя, що в парку «Перемога».

На честь єднання поколінь нашим гостям директор та учні гімназії вручили найважливіше почесне звання «Патріот гімназії» та гімназійний символ – футболку «Патріот гімназії».

На шкільному подвір’ї відбулася повітряна акція «Пам'ятаємо. Перемагаємо».  Гості разом з гімназистами запустили у небо кульки-маки як  символ пам'яті про загиблих у Другій світовій війні, а  білих голубів – символів миру – передали  полковнику Потєхіну П.Г. для його побратимів у зону АТО.

Гімназисти  пообіцяли стати справжніми патріотами своєї держави, боротися за волю, честь і за народ та подякували захисникам за мирне небо над домівками і побажали  якнайшвидше повертатись додому з перемогою!

Приємно, що для дітей-черешенців буде продовжено проект за міжнародної підтримки фонду «Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє» (Німеччина) та організації «Турбота про літніх в Україні».

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку