Головна  →  Новини  →  28 травня 2015

Відкриття меморіальної дошки у гімназії №117 ім. Лесі Українки

Відкриття меморіальної дошки у гімназії №117 ім. Лесі Українки

27 травня 2015 року у гімназії № 117 ім. Лесі Українки міста Києва відбувся мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки випускнику бійцю третього резервного батальйону спеціального призначення Національної гвардії України батальйону «Донбас» підполковнику Юрію Литвинському.

Юрій Литвинський – одним з перших прийшов на Майдан. Був командиром 3 взводу 8-ї «афганської» сотні та активним учасником пам’ятних подій революції Гідності на Майдані Незалежності,

В ніч на 20 лютого на вулиці Інститутській дістав вогнепальне поранення в ліве плече. Дробину, яка засіла під ключицею, він так і не встиг видалити. Вже в травні разом з іншими добровольцями-резервістами проходив підготовку у навчальному центрі Нацгвардії. брав активну участь у плануванні спеціальних операцій, в тому числі і по звільненню міста Попасна.

 Вранці 10 серпня бійці третього резервного батальйону спеціального призначення Національної гвардії України спільно з батальйонами «Азов», «Шахтарськ» та підрозділами Збройних Сил України готувалися до відбиття у терористів Іловайська. Українські військові розцінювали це як стратегічно важливий крок на шляху до подальшого звільнення Донецька. Підсумками запеклому бою, що точився в чотирьох кілометрах від Іловайська, стало захоплення силами АТО блокпосту неприятеля, вилучення значної кількості зброї та знищення понад тридцяти бойовиків. Військовослужбовці прагнули просуватися далі, однак міст, по якому мали пройти автоколони, виявився замінованим терористами. Встановив цей факт, і тим самим зберіг життя багатьом бойовим побратимам, заступник командира батальйону з озброєння – начальник технічної частини підполковник резерву Юрій Литвинський. Він же очолив роботи щодо розмінування об’єкту. Проте завершити почате не судилося – Юрія Олексійовича та його підлеглого Вадима Антонова застрелив ворожий снайпер.

На подвір’ї гімназії зібралися вшанувати пам'ять Юрія Литвинського його батьки, рідні та близькі, однокласники, побратими,бійці батальйону «Донбас», педагоги та учні гімназії, представники громадських і волонтерських організацій, журналісти та мешканці району.

Присутні вшанували хвилиною мовчання усіх, хто загинув, захищаючи свою землю, майбутнє України.

 

СЛАВА УКРАЇНІ!

Перейти до спискуВерсiя для друку