Головна  →  Новини  →  7 вересня 2015

Плани і статистика нового навчального року. Брифінг міністра освіти і науки України

Плани і статистика нового навчального року. Брифінг міністра освіти і науки України

4 вересня 2015 року в Будинку Уряду відбувся брифінг міністра освіти і науки України Сергія Квіта щодо початку нового навчального року.

Як зазначив міністр освіти і науки, 1 вересня  в 17 378 школах розпочався навчальний процес. У 2015/2016 навчальному році кількість учнів у школах збільшилась на 38 тисяч, і до перших класів пішло 414 тисяч дітей. Також зауважив, що цьогоріч відкрилося 7 нових шкіл-новобудов, і  ще 4 відкриються у Львівській області.

Водночас Сергій Квіт наголосив, що  всі школи забезпечено підручниками. “Ніхто немає права вимагати кошти з батьків на підручники, – сказав міністр освіти і науки. – Підручники для всіх будуть безкоштовними“. На засіданні уряду всі голови обласних державних адміністрацій підтвердили, що обласні бюджети виділяють  половину коштів на придбання нових шкільних підручників. Другу половину виділили з Державного бюджету за рахунок зменшення видатків Апарату Верховної Ради України. Крім того, як зазначив Сергій Миронович, є чимало серверів, де можна завантажити електронні версії підручників. На репозитарії у вільному доступі є електронні версії приблизно 50 нових підручників, а також календарне планування й інші навчальні матеріали для них.

Міністр освіти і науки зазначив, що питання оптимізації необхідно вирішувати комплексно та акцентував на значенні програми «Шкільний автобус». Також наголосив, що початкова школа повинна знаходитися там, де мешкає дитина, а старша – де є необхідна матеріально-технічна база та фахівці. «Маленькі школи неможливо на належному рівні забезпечувати кадрами та обладнанням, а це впливає на якість навчання», – пояснив міністр.

Як зазначив Сергій Квіт, міністерство провело значну роботу із розвантаження шкільних програм, щоб зробити їх цікавішими для школярів. Також за дорученням прем’єр-міністра України цьогоріч збільшено кількість годин на вивчення іноземної мови: з 2-х до 3-х годин на тиждень у дев’ятих класах і з 3-х до 3,5 – у десятих і одинадцятих.

Сергій Квіт повідомив, що цього року до українських університетів вступило 477 тисяч осіб, зокрема 307 тисяч першокурсників. Прийнято на навчання до вищих навчальних закладів 20 500 випускників шкіл із Луганської та Донецької областей і 963 випускників із Криму. «Наше завдання – створення сприятливих умов для дітей з окупованих територій. Для цього міністерство готує низку урядових законодавчих ініціатив», – наголосив Сергій Квіт.

“Нині в центрі нашої уваги питання освіти кримчан.  Тут без законів не обійтися. Наразі гостро стоїть питання спрощення процедури вступу для кримських випускників до українських вишів.   Міністерство готує низку законодавчих ініціатив і урядових рішень для них. Діти хочуть вступати до українських вишів, але не знають, ЯК, бо не мають інформації.” – наголосив міністр освіти і науки. Також зазначив, що видані РФ атестати не визнаються в Україні. 

Також, міністр наголосив, що в рамках імплементації закону “Про вищу освіту”, Кабінет міністрів України одноголосно підтримав Постанову про порядок банківського обслуговування вищих навчальних закладів, наукових установ і закладів культури; типовий договір про надання освітніх послуг між вищим навчальним закладом і фізичною (юридичною) особою; постанову щодо присвоєння вчених звань. Також Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо встановлення обмежень при обранні на посаду (призначення виконувача обов’язків) керівника вищого навчального закладу».

Сергій Квіт повідомив про скорочення мережі вищих навчальних закладів із низьким рівнем якості освіти. «За минулий рік ми в різний спосіб закрили 76 навчальних закладів – це були і об’єднання, і припинення дії ліцензії».

Підбиваючи підсумки вступної кампанії, міністр звернув увагу на те, що, обираючи вищий навчальний заклад, абітурієнти тепер більше цікавляться рівнем якості освіти, яку вони отримають.

Джерело: Освітній портал “Педагогічна преса”

 

Перейти до спискуВерсiя для друку