Головна  →  Новини  →  16 жовтня 2015

Відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті

Відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті


Запрошуємо

Відвідати мультимедійну виставку «Майдан: Від незалежності до свободи», яка проходитиме з 2 жовтня 2015 року по 10 січня 2016 року  в Музеї історії міста Києва (м. Київ, вул.  Б. Хмельницького, 7). Експозиція складається зі світлин і предметів, які нагадують про студентське голодування, Помаранчеву революцію 2004-го та Революції Гідності 2013–2014 років. Також у залах встановлені мультимедійні монітори з відео з подій.


 Інформаційна довідка

Революція на граніті, ініційована у вересні 1990 року «Студентським Братством» Львова та «Українською студентською спілкою», стала  найпотужнішою і найяскравішою акцією часів боротьби за незалежність України.

Студенти вимагали:

  1. недопущення підписання нового договору про оновлення Радянського Союзу;
  2. перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі;
  3. проходження військової служби юнаками-українцями на території України;
  4. націоналізації майна Компартії України та ВЛКСМ;
  5. відставки голови Верховної Ради УРСР Кравчука Л. М та голови Ради Міністрів УРСР Масола В. А.

2 жовтня 1990 понад 100 студентів  на знак протеступоставили наметове містечко й розпочали голодування на площі Жовтневої революції (нинішньому майдані Незалежності). Більшість становили студенти з Києва, Львова та Дніпропетровська.

На їх підтримку застрайкували і всі вищі навчальні заклади Києва (а також технікуми, ПТУ і старші класи шкіл). Мітингувальники перекрили рух транспорту, оточили Верховну Раду, захопили корпуси Університету ім. Шевченка. Студентські акції протесту пройшли в обласних центрах, зокрема, Луганську та Львові. Це був масовий рух за ідеї незалежності України.

Частину вимог влада виконала, однак намічені на весну 1991 р. перевибори парламенту так і не відбулися. До того ж, Верховна Рада підняла віковий ценз для кандидатів у депутати до 25 років, відкинувши таким чином можливість оновити політичну еліту. 

Революція на граніті завершилася 17 жовтня 1990 р. "Революція на граніті", повністю організована силами студентства, не мала на той час аналогів у всій Європі. Протягом двох тижнів мирним шляхом відбулося повалення уряду.

Чимало учасників Революції на граніті й у наступні роки виявляли помітну громадянську активність у різних галузях життя України. Серед них є відомі політики, зокрема й народні депутати, діячі культури і мистецтва.

Революція на граніті стала переломним моментом в утвердженні незалежності України, а молоде покоління вже на початку 90-х років засвідчило своє бажання і відстояло право жити у вільній демократичній державі. Юнацький ентузіазм, помножений на чітку та продуману організацію акцій, дав змогу проявити неабиякий політичний потенціал українського молодіжного руху.


Перейти до спискуВерсiя для друку