Головна  →  Новини  →  22 жовтня 2015

На старті до космічних мрій — зустріч з легендарним космонавтом

На старті до космічних мрій — зустріч з легендарним космонавтом

Урочиста зустріч, присвячена 58-річчю запуску першого супутника Землі, який ознаменував початок космічної ери людства, відбулася у столичній гімназії “Прем'єр”.

Нагадаємо, 4 жовтня 1957 року, в Радянському Союзі був здійснений успішний запуск першого у світі штучного супутника Землі, який відкрив космічну еру в історії людства.

Тож зустріч із Леонідом Каденюком — Першим космонавтом незалежної України, генерал-майором Збройних сил України, Героєм України стала давно очікуваною та пам’ятною, ретельно готуватися до неї вихованці почали заздалегідь.

Традиційно щороку у гімназії організовується декада, присвячена Всесвітньому дню авіації та космонавтики, дню працівників ракето-космічної техніки та польотам у космос українських космонавтів — Павла Романовича Поповича та Леоніда Костянтиновича Каденюка. Учні навчального закладу активно беруть участь у юніорській інтелектуальній грі «Твій Всесвіт» та «Моя голуба планета», проявляють ерудицію у космічному брейн-рингу, присвяченому польоту першої жінки-космонавту в космос — Валентині Терешковій, змагаються у різних етапах Всеукраїнського гуманітарного конкурсу «Космічні фантазії». А свою спритність, винахідливість та майстерність у спорті учні проявляють у «Космічних стартах».

Поспілкуватися з космонавтом зібрались учні 5, 6, 7, 9 класів київських гімназій “Прем'єр” та “Столиця” і усі небайдужі до космонавтики люди.

Із захопленням слухали гімназисти розповідь Леоніда Костянтиновича про історію розвитку космонавтики, визначну роль українських учених, інженерів, робітників у здійсненні космічних польотів за часів СРСР і про внесок у дослідження космічного простору сучасної України. Про політ Ю. Гагаріна у космос, льотчика-космонавта Г. Берегового, про досягнення конструктора ракетно-космічної техніки       М. Янгеля та перспективи підготовки молодих працівників аерокосмічної галузі.

За словами Леоніда Каденюка, сьогодні Україна входить до числа держав, що носять високий статус космічних держав. Це означає, що її космічна галузь має завершений цикл розробки та виготовлення ракет-носіїв, здатних виводити на навколоземну орбіту найсучасніші космічні апарати.

Історія освоєння космічного простору пов'язана з іменами людей — уродженців України. Серед них Олександр Засядько — вчений-артилерист, генерал-лейтенант, який вже у 20-тих роках XIX століття не тільки створив декілька типів порохових ракет, але й організував їх виробництво, розробив техніку їх застосування.

Микола Кибальчич — вчений, який розробив проект реактивного літального апарату. Сергій Корольов — видатний вчений та конструктор у галузі ракетобудування та космонавтики. Також під час заходу Перший космонавт України, Герой України Леонід Каденюк розповів про результати своїх досліджень щодо впливу космічного середовища на процес діяльності людини.

„Зайвих знань не буває! Знання треба поповнювати”, – згадував Леонід Костянтинович про свої шкільні роки, навчання у „Зоряному містечку”, випробування літаків, перебування на „Колумбії”, про сучасні космічні дослідження. Він дякував своїм вчителям, які виховували у майбутнього космонавта віру у мрію, прагнення до поставленої мети, силу волі у підкоренні не тільки життєвих вершин, але й космосу.

Леонід Костянтинович, згадуючи свої шкільні роки та батьків-педагогів, подякував всім тим, хто ділиться своїми знаннями, досвідом, виховує і започатковує паростки майбутнього для підкорення космосу та життєвих вершин. «Дивлячись на вас я впевнений, що знайдуться ті, хто буде підкорювати космос і будувати найпотужніші космічні літальні апарати. Саме серед вас — майбутні Корольови та Гагаріни. Життя кожної людини починається з мрії, не обов'язково мріяти стати космонавтом, можна мріяти стати вчителем, банкіром, лікарем, художником, артистом, мрія допомагає переборювати труднощі», - сказав український астронавт. Він побажав учням гімназій „Прем'єр” та “Столиця” добувати знання з усіх предметів, бо на сучасному етапі життя другорядних наук немає. І звичайно, тим, кого вабить космос, у майбутньому здійснити свою мрію про космічний політ.

Почесний гість подякував педагогічному колективу гімназії за змістовну роботу з аерокосмічної освіти молоді, за теплу зустріч, концерт вихованців закладу. До речі, у піснях юних вокалістів теж звучала тема польоту до мрій, до незвіданого, про те, що все загадане обов'язково здійсниться. А на завершення зустрічі український першопроходець космічних шляхів подарував школі раритетну світлину з міжнародним космічним екіпажем.

Також почесний гість почув багато теплих слів вдячності за постійну підтримку наукових, дослідницьких учнівських проектів, за його щирість і людяність. Фото на згадку, тривала автограф-сесія і приємні враження від спілкування з Людиною-легендою — такою увійшов у шкільний літопис цей день.

Перейти до спискуВерсiя для друку