Головна  →  Новини  →  8 травня 2014

Ретромайданчик у парку «Інтернаціональний»

З метою вшанування ветеранів війни, збереження традицій старших поколінь і сприяння вихованню в молодого покоління почуття патріотизму, формування особистості на засадах духовності, моральності, толерантності та святкування перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 7 травня 2014 року в парку «Інтернаціональний» Святошинського району було проведено ретромайданчик «Перемога, свята Перемога!».

Перед початком урочистого заходу лунали мелодії та пісні часів війни у виконані народного колективу духового оркестру «Унісон» під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України Геннадія Григор’єва. Тим часом працювала військово-польова кухня, і всі бажаючі могли спробувати справжню фронтову кашу. У палатках за святковими столами розмістилися ветерани.

Під фанфари розпочався святковий концерт. Під Гімн України кадети Центру військово-патріотичного та спортивного виховання молоді «Десантник» урочисто внесли прапор й установили на мобільний флагшток.

Слово для привітання було надано Олександру Михайловичу Кулику, голові Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, який подякував працівникам міліції за створені умови для проведення свята на ретромайданчику й забезпечення охорони та привітав ветеранів такими словами: «Від щирого серця вітаємо вас із найважливішим для вас святом – із Днем Перемоги! 69 років пройшло з часів війни, але завжди в наших душах буде жити безмежна подяка вам за те, що подарували нам велику перемогу, а з нею життя й свободу. Низький вам уклін за мужність, стійкість, відвагу!».

Денис Москаль, депутат Верховної Ради України, зазначив, що свято у ветеранів має бути кожен день та побажав колишнім фронтовикам завжди залишатися в строю й надалі тримати активну громадську позицію: «Ми з глибокою вдячністю і скорботою схиляємо голови перед тими, хто не повернувся з цієї жорстокої війни. Низький їм за це уклін, вічна і вдячна пам’ять».

«Найголовніше наше завдання сьогодні – зробити так, щоб наші діти й онуки жили під мирним і щасливим небом», – зазначила у своєму вітанні Наталія Сергіївна Пазенко, заступник голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації з гуманітарних та соціальних питань.

Вітальні слова та слова вдячності також висловив Богдан Васильович Колодій, меценат районного свята «Ретромайданчик «Перемога, свята Перемога!».

Навесні 1941 року в парках на відкритих естрадах грали духові оркестри. Молодь мріяла про кохання й будувала плани на майбутнє. Кияни танцювали під звуки знаменитої «Ріо-ріти» у виконанні оркестру Марека Вебера. А випускники під акомпанемент духових оркестрів додавали до кроків фокстроту вальсові па… Ось і сьогодні ми наче побували в тих далеких воєнних роках завдяки танцювальній композиції «Ріо-ріта» у виконанні вихованців ансамблю сучасного танцю «Лінія танцю» Центру творчості дітей та юнацтва під керівництвом Ірини Дацюк. У кінці танцювальної композиції урвалася  музика, і танцюристи завмерли на місцях у «схвильованих позах». Лунав запис голосу Левітана про оголошенням війни.

У святковому заході для ветеранів прозвучало багато пісень воєнних і післявоєнних років.

Усе далі, усе глибше в історію йде війна й пісні, написані в дні боїв. Але з'являються нові пісні про війну, написані поетами й композиторами, які ніколи не чули гарматної канонади, не лежали в окопах, не мерзли в землянках, не ходили в атаку. Вони народилися після 1945 року. Головна ідея повоєнних пісень – про те що ми маємо пам’ятати страхіття війни й не допустити повторення її сьогодні.

Учні вітали ветеранів війни листівками та квітами.

Ретромайданчик «Перемога, свята Перемога!» об'єднав різні покоління. Лідери учнівського самоврядування під пильним оком Оксани Клименко, яка організувала учнів та підготувала захід, хвилюючись, ділилися думками щодо проведеного свята, адже заходи до Дня Перемоги завжди грають для них важливу роль.

У довічному боргу наше покоління перед тими ветеранами війни, кому пощастило пройти через горнило битв та дожити до світлого Дня Перемоги. Спасибі вам, що вистояли, що вижили, що перемогли. Якби не ви, не було б сьогоднішнього свята.

Перейти до спискуВерсiя для друку