Головна  →  Новини  →  23 травня 2014

Вчинок, гідний наслідування. Випускники Харкова рятують дитяче життя

(відео)

Вони прийдуть на випускний у старих джинсах, зате врятують життя. У Харкові 11-класники відмовилися від бучного святкування закінчення школи. А усі гроші, які мали б піти на сукні, костюми і ресторан, віддали до відділення кардіохірургії, на операції новонародженим. Старшокласники підрахували - троє випускників можуть врятувати одне маленьке життя.

Останні заняття, українська мова, тести - втримати увагу вже майже дорослих своїх вихованців у травні перед випускним вчительці складно.

Один з двох випускних класів цієї школи, ініціатива - не влаштовувати випускний - із сукнями, зачісками, рестораном - належала адміністрації школи. Класна керівниця зізнається: учні не відразу й - не всі, її сприйняли. Ще минулоріч у цій приватній школі пишно святкували прощання з дитинством - батьки зазвичай не шкодують грошей на день, що трапляється один раз в житті.

«Це був класичний випускний, у ресторані, гарні сукні, лімузини - хто що хотів! Я думаю, що, може, не скільки діти, як батьки були… сумнівалися. Мама - був випускний, у бабусі був, у сестри був випускний, а чого ж не буде в моєї дитиночки?» - каже класний керівник Наталя Шишкова.

«Выпускной у нас превратился в то, чтобы показать, сколько денег мы можем вложить в выпускной. Мы решили, что мы этого делать не хотим, нам не с кем соревноваться, и мы решили помочь детям. И я даже очень рада, потому что у меня вот подруги, они носятся постоянно, не знают, у них истерики уже - мы не знаем, какие платья купить! У меня, слава Богу, нет таких проблем», - відповіла 11-класниця Карина Комм.

Не було жодних сумнівів - відразу ж, з першої хвилини, як почув - у Андрія. Хлопець вступатиме до медичного, й уже рік, як після уроків - бачить на власні очі, що таке біль, хвороба - і радість близьких, коли пацієнта виписують.

«Работаю в больнице областной, в приемном отделении, санитаром», - каже 11-класник Андрій Дрокин.

Для решти хлопців та дівчат останнім аргументом, кажуть вчителі, стала екскурсія до Інституту невідкладної хірургії.

«По умолчанию подразумевается, что они безумно все 11 лет там были… пахали. И хочется после такого безумного пахания чего-то там, хлеба и зрелищ, да. Но мы вот постарались их убедить, что хлеба и зрелищ можно получить потом, за собственные деньги, которые вы заработаете, а вот сегодня классно спасти чью-то жизнь, и начать свою жизнь взрослую с того, что помочь совершенно конкретному ребенку», - коментує директор школи Олександр Макогон.

Щороку через палати й операційні проходять зо дві сотні дітей. Переважно - з невеликих селищ та містечок області. Операція може тривати від 5 аж до 10 годин. Випускникам показали усе наживо - звідси, поверхом вище - через скляний купол - можна побачити, як під час хірургічного втручання серце не перестає битися.

Після побаченого в операційній кардіохірургії або в палаті інтенсивної терапії - цій малечі усього лише 12 днів, і вона - щойно після операції - стає неважливим усе: і довжина та колір сукні, і висота підборів і навіть назва ресторану для випускного.

Завідувач відділення зізнається: в його практиці - таке вперше. Меценатів мають немало, але щоби школярі - та ще й від розваг відмовилися - не бачив. Ба більше, точно знає: це перший випадок в Україні.

«Мы за эти деньги, собранные ребятами, мы приобрели необходимые расходные материалы, которых у нас не было. Например, мы купили 7 наборов для проведения катетеризации сердца, 10 гемоконцентраторов, 5 баллонов для ресептотомии и так далее», - повідомив Ігор Полівенок, завідувач відділення кардіохірургії та невідкладної кардіології.

Двом випускним класам вдалося зібрати близько 80 тисяч гривень. Це щонайменше півтора десятки врятованих життів.

Випускні фотографії у цих школярів будуть незвичайні. Замість параду суконь та костюмів - світлини з 10-місячним Сашком, серце якого тепер б’ється завдяки їм. 

                            За матеріалами http://vikna.stb.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку