Головна  →  Новини  →  29 травня 2014

Козацькому роду нема переводу: ІІ етап Всеукраїнської гри «Сокіл» («Джура»)

Козацькому роду нема переводу: ІІ етап Всеукраїнської гри «Сокіл» («Джура»)

Такій кількості нащадків славного козацтва, яка 28 травня 2014 року зібралася в Пущі-Водиці, могла б позаздрити сама Запорізька Січ. 10 команд-роїв, що є представниками столичних районів, прибули до СЗШ № 104 імені Олега Ольжича, щоб випробувати себе в ІІ етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Вишикувавшись під пильним оком війта (головного судді змагань), учасники разом з усіма присутніми виконали Державний Гімн України, після чого постріл із гармати ознаменував відкриття козацького марафону. На свято національної гідності, честі й мужності прибули гості, аби привітати юних патріотів:

- Микола Кулеба, начальник служби в справах дітей Київської міської державної адміністрації;

- Валерій Танцюра, директор Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

- Ігор Слюсаренко, заступник військового комісара Київського міського військового комісаріату, підполковник;

- Сергій Соловей, помічник голови Київської міської організації Товариства сприяння обороні України;

- Олександр Костюк, гетьман ВГО «Соборне Гетьманське Козацтво».

На урочистому відкритті згадали не лише славетну Запорізьку Січ, козаків, їхні подвиги й перемоги. Не оминули увагою й найкращих синів України, що виборювали свободу й гідність для кожного з нас ціною власного життя, – героїв Небесної сотні. Після запального бойового гопака, виконаного вихованцями й викладачами «Козацької лицарської школи», усі учасники розійшлися на місця облаштування куренів, щоб підготуватися до перших випробувань, що передбачені програмою столичного етапу гри «Сокіл» («Джура»).

У конкурсі строю й пісні команди показували елементи впоряду в складі рою під супровід барабанного бою чи під музику й маршували стройовим кроком, виконуючи патріотичні пісні на тематику козацтва, УСС, військ УНР, УПА або ж сучасних Збройних сил України.

З відстані 10 метрів до мішені учасники мали можливість продемонструвати вміння з вогневої підготовки в конкурсі «Стрільба». Багато глядацьких поглядів було прикуто до козацької смуги перешкод, у якій хлопці й дівчата долали умовні болота за допомогою жердин, по «купинах», метали «гранати», переправлялися через яр по мотузці з перилами й за допомогою підступних «ліан», які, варто зауважити, забирали найбільше командного часу.

У конкурсі «Добре діло» учасники звітували про виконання доброчинних завдань на засадах козацького лицарства, а в перетягуванні канату, яке відбувалося за олімпійською системою, укотре перевірили силу командного духу.

Компетентне журі, очолюване Вячеславом Губенком, методистом Міжнародного центру дитячо-юнацького туризму, мало змогу також оцінити таборування команд-роїв. Хоругва, девіз, назва й емблема рою, дотримання санітарно-гігієнічних норм і виконання режимних моментів – усе було враховане в цьому конкурсі.

Гра «Сокіл» («Джура») покликана виявити не лише доброчинність, силу й витривалість, рішучість і стійкість юних нащадків козаків, а інтелект й обізнаність із українською духовною культурою, яку мала протестувати військово-історична вікторина «Відун». У цьому турі найкмітливіші члени роїв відповідали на питання з історії України, Києва й Київщини, вітчизняної літератури й українознавства.

Завершилася програма гри «Ватрою» – демонстрацією мистецьких талантів юних козаків і козачок. Попри те, що результати цього конкурсу, за рішенням суддів, не ввійшли до загальної таблиці балів, глядачі відчули безліч приємних емоцій, аплодуючи і пісням, і танцям, і літературним композиціям, і влучним жартам у стилі КВК.

Поки судді підбивали підсумки гри, волонтери СЗШ № 104 розважали учасників і гостей мелодіями під гітару.

Змагання тривали понад 8 годин, однак ніхто не відчував утоми, під звуки козацького маршу прямуючи на врочисту церемонію нагородження.

Отже, призерами ІІ етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») стали команди Подільського (ІІ місце) і Солом’янського (ІІІ місце) районів. А перемогу здобув рій Оболонського району, який представить столицю на фінальному етапі гри. (Щоб переглянути повну таблицю результатів, натисніть сюди).

Призери разом із командою-переможцем були нагороджені кубками, медалями й грамотами Департаменту освіти і науки, молоді та спорту міста Києва. Крім цього, усі команди отримали почесні грамоти «Соборного Гетьманського Козацтва» та грамоти Товариства сприяння обороні й Київського військового комісаріату за активну участь.

Проте чи не найголовнішим здобутком козацької гри стало плекання покоління юних патріотів на засадах національної гідності, високої самосвідомості й активної громадянської позиції.

Перейти до спискуВерсiя для друку