Головна  →  Новини  →  30 травня 2014

ІІ (міський) етап всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

ІІ (міський) етап всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

Увага! Курені, шикуйсь…

На казковій галявині в лісі, на чудовій пущанській землі відбувся ІІ (міський) етап всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). 28 травня 2014 року СЗШ № 104 імені О.Ольжича гостинно зустріла учасників змагань – найкращих команд із кожного району міста Києва, які боролися за право представляти столицю на всеукраїнському етапі.

На шкільному подвір’ї райони перетворилися на курені і після звіту головному судді змагань Губенку В’ячеславу Івановичу гучний постріл гармати (яку вже багато учасників свята встигли увіковічнити на фото) сповістив про урочисте відкриття гри. Після цього настав час командам продемонструвати свою майстерність: фізичну підготовку, інтелектуальні здібності, духовний розвиток. Відбувалося це у сім етапів:

–        стрільба;

–        впоряд (стройова підготовка);

–        козацька смуга перешкод;

–        таборування;

–        «Відун» (військово-історична вікторина);

–        перетягування канату;

–        ватра (мистецька композиція).

Зібраність, сконцентрованість і влучність проявили три представники з кожної команди у шкільному тирі. І до того ж дехто робив це із таким завзяттям, що на «екваторі» змагань кілька гвинтівок зійшли з дистанції.

Дисциплінованість, загартованість, уміння правильно і швидко давати та виконувати команди довели учасники на етапі стройової підготовки.

Найцікавішим та найжаданішим конкурсом була козацька смуга перешкод. Швидкість, спритність, влучність, сила і не тільки знадобилися командам для її подолання. Жодна із семи перешкод (метання «гранати», паралельні мотузки, підлаз, подолання умовного болота по «купинах», подолання відстані ходою навприсядки, переправа через яр по мотузці за допомогою «ліан», евакуація потерпілого) не зупинила учасників гри, але деякі змушували затримуватися. Найпідступнішою виявилася перша перешкода, оскільки, щоб стартувати, потрібно було поцілити м’ячем у «штаб». Хвилювання та поспіх заважали у цьому Печерському і Дніпровському куреням та змусили понервувати Святошинський і Голосіївський. Не всі учасники з першого разу приборкали «ліани», які підступно хиталися і забирали такий дорогоцінний час, але врешті-врешт спритність перемагала, адже попереду чекала відповідальна місія – евакуація потерпілого. Діти продемонстрували неабияку самовідданість, адже були готові не вчотирьох (як того вимагали правила), а вдвох, а то й самотужки, транспортувати потерпілого.

В той час, як інтелектуали команд перевіряли свої знання історії та військової справи на грі «Відун», інші учасники насолоджувалися чистим лісовим повітрям на сонячній галявині, але байдикувати було ніколи. Надзвичайно цікавим виявився майстер-клас осавула змагань Тараса та вихованців «Козацької Лицарської Школи» із використання козацької зброї.

Неабияких витривалості, загартованості та організованості потребував конкурс із перетягування канату. Приємно, що на той час команди встигли потоваришувати і вболівали одна за одну. Такої підтримки учасників і такого шквалу емоцій не було на інших етапах змагання. Винятковою наполегливістю, умінням не здаватися відзначилася команда Оболонського  району, яка бувши за декілька сантиметрів до поразки, перетягнула перемогу на свій бік.

Останній етап засвідчив, що юні патріоти ще й чудові артисти, які уміють читати вірші, жартувати, співати, танцювати. Завершили мистецький конкурс учні та вчителі СЗШ № 104  імені О.Ольжича. А те, що втомі не вдалося здолати присутніх, доводили їхні посмішки, радісні обличчя і звичайно ж імпровізована ламбада учасників та волонтерів гри «Сокіл» («Джура»).

Здавалося б, свято саме в розпалі, а виявляється: уже закінчувалось. Пролунав наказ осавула: «Увага! Курені, шикуйсь на урочисте закриття…». І сонячна галявина стала минулим, знову всі опинилися на шкільному подвір’ї, знайома гармата сповістила про закриття ІІ етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») і одночасно привітала переможців.

Вітаємо команди:

1 місце - Оболонський район

2 місце - Подільський район

3 місце - Солом’янський район

Перейти до спискуВерсiя для друку