Головна  →  Новини  →  5 вересня 2014

"Мені прикро від того, що в уяві пересічного киянина я – один з директорів столичних шкіл – потрапляю до категорії тих, хто займається поборами від батьків" - Юрій Шукевич

Так, Юрій Шукевич, голова Асоціації керівників шкіл Києва, директор Фінансового ліцею розпочав свою доповідь на нараді щодо благодійних внесків, яка відбулась сьогодні у Київській міській державній адміністрації.

"Звідки та чому виникла у свій час ця ганебна репутація, зрозуміло. Ще з 90-х років школи потужно недофінансовувались державою. На даний час мало що змінилося. Але одночасно з політичних причин та ж сама держава у законодавстві про шкільну освіту  визначила її безоплатною для батьків." - зазначив він.

Юрій Шукевич пояснив, що виникла прикра ситуація, коли держава не здатна фінансувати освіту у повному обсязі, а батьки за законодавством не повинні платити. Поняття шефів, які піклувались про сферу, не актуальне і вже  відійшло у минуле, а фрагментарна допомога депутатів не вирішувала питання недофінансованості освіти.

Щоб школи працювали, директори взяли вогонь на себе – звернулись по допомогу до батьків. Поступово у кожній школі виникла подвійна економіка: офіційна бюджетна та стихійна позабюджетна, від батьків.

"Ілюзії від того, що ця подвійність тимчасова , ось-ось підніметься економіка і бюджет держави запрацює на повні груди, сподіваюсь, вже зникли." - пояснив він - "Більше 10 років я разом з групою небайдужих колег виступаю на різних зібраннях, пишу статті, проводжу тренінги, викладаю в КУ ім. Б. Грінченка та ЦІППО. З одногу боку, намагаюся привернути увагу, з іншого боку, підказати колегам, як не порушувати законодавство, залучаючи батьківські ресурси. А з 2008 року завдяки тодішньому начальнику ГУОН м. Києва Гриневич Л.М. тема управління шкільним бюджетом набула моральної, інтелектуальної та фінансової підтримки МФ «Відродження». За цей час розроблені та випущені відповідні методичні посібники".

Вперше за усі ці роки тільки зараз відчувається щире бажання влади розібратися  у ситуації, тобто поставити правильний діагноз і спробувати вилікувати хронічну хворобу, знайти компромісний вихід з ситуації, щоб «і вівці були цілі, і вовки ситі».

"Спираючись на поки що діюче законодавство, не бачу інших  ефективних способів, крім легалізації батьківських коштів для кожної школи шляхом реєстрації окремих юридичних осіб – Благодійних фондів, підписання угод між школою та фондом, затвердження благодійних програм. Інша справа, що цим процесом потрібно управляти, його потрібно надихати. Само по собі нічого, звісно, не відбудеться." - зазначив він.

Юрій Шукевич запропонував одночасно і досить швидко значно підвищити кваліфікацію керівників шкіл  та голів Батьківських комітетів у сфері фінансового менеджменту. Для цього у Києві є підготовлені тренери МФ «Відродження», є методична література, є навчальна база, є багаторічний досвід окремих шкіл.

Асоціації керівників шкіл вже передала напрацьовані пропозиції  Директору Департаменту освіти і науки та Голові постійної комісії з питань освіти, науки та інновацій Київради.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку