Головна  →  Новини районів  →  13 листопада 2018

Декада німецької мови у спеціалізованій школі №40

Декада німецької мови у спеціалізованій школі №40

Основний натиск під час проведення Декади було зроблено на підвищення ефективності викладання німецької мови та розвитку творчих здібностей учнів.

До участі в заходах було залучено учнів всіх шкільних паралелей з 1-й по 11-й класи, а також дитячо-юнацьку організацію «ШАНС» та членів шкільного Євроклубу «Союз рівноправних», активно використовувались інтерактивні освітні технології.

Під час урочистого відкриття Декади було проведено акцію «Guten Morgen» (відповідальний вчитель Шевченко Л.О.). Учні 8-В класу Топчіян Р., Колодуб П., Задорожний В., Романовська Л. в німецьких національних костюмах вітали перед першим уроком учнів та вчителів, що створювало святковий настрій на початку робочого тижня. Веселі німецькі народні пісні додавали колориту заходу. В цей же день на екрані в холі школи учні та батьки мали можливість побачити презентації про міжнародні зв’язки нашої школи, зокрема, про відпочинок учнів в міжнародному таборі міста Льорах.

Можна відзначити виставку малюнків на тему «Wir lernen Deutsch» на поверсі початкової школи (відповідальна вчитель Козацька Т.Л.). У виставці взяли участь учні 1-4-х класів. Вони продемонстрували свої творчі здібності. Цікаві роботи надали такі учні:

1-А кл. – Гоніна П., Кривощокова Ж., Літовчук М., Мацієвський В., Невмержицький Г., Савчикова Л., Свиридовська А., Сочинова Л.;

1-В кл. – Радішевська М., Фещенко К.;

2-А кл. – Заболотна А.;

4-В кл. – Гуйван М., Савчук Х.

З учнями 3-В та 4-В класів на перервах були проведені ігри «Твістер», «Струмок», «Вгадай букву». В проведенні інтерактивних ігор активну участь взяли учні 8-В класу.

Дуже цікавим заходом Декади виявився квест «По містах Німеччини», який запропонувала та організувала вчитель німецької мови Григор’єва І.В. На дверях кабінетів було прикріплено таблички з назвами тридцяти двох німецьких міст по кількості класів у школі: Берлін, Мюнхен, Кельн, Дрезден, Бонн і т.д. Учні всіх класів творчо підійшли до збору інформації про своє місто: географічне положення, символ, історія виникнення та розвитку, відомі на весь світ визначні пам’ятки, промисловість, знамениті особистості. Школярі розмістили на дверях кабінетів карту Німеччини, фотографії та малюнки. Крім того, вони підготували усну доповідь про місто. Слід відзначити відповідальне ставлення до цього завдання учнів 2-Б, 2-В, 3-А, 3-Б, 5-Б, 6-А, 7-Б, 8-Б, 9-Б, 9‑В, 10-А класів.

11-го жовтня відбулись відкриті уроки, зокрема, у 8-В та в 4-А класах, на яких свою педагогічну майстерність продемонстрували вчителі німецької мови Дідус Т.І. та Козацька Т.Л. Урок у 8-В класі пройшов як урок – захист проектних робіт на тему «Шкільні фірми». Учні підготували цікаві змістовні презентації та показали відмінне володіння німецькою мовою. Вчитель Козацька Т.Л. працювала на уроці над темою «Шкільні предмети. Порядкові числівники. Відмінювання дієслів». Цікавим моментом уроку стало застосування елементів театральної педагогіки.

Після приєднання школи в 2014 році до міжнародного проекту «Українські DSD-школи» увійшло в традицію під час Декади проводити свято «Мій перший успіх», на якому учні в урочистій обстановці отримують сертифікати рівня A1 та A2 за написання міжнародних порівняльних робіт «На шляху до Німецького мовного диплому», формат яких повністю відповідає DSD-іспиту. Сертифікати рівня A1 та A2 вручила учням 6-А, 6-Б, 6-В, 8-А, 8-Б та 8-В класів носій мови, волонтер комісії ЮНЕСКО Іра Циммер. У відповідь учні 6-А та 8-А класів порадували присутніх виконанням німецьких пісень, а учні 6-Б класу виступили із презентацією про цікаве перебування влітку в міжнародному мовному таборі в місті Льорах. В свою чергу, учні 8-А класу розповіли про свою подорож у вересні цього року до міста Нюрнберг в рамках участі в суспільно-політичному проекті «Паперового театру» міста Нюрнберг.

Яскравим моментом Декади стала виставка осінніх композицій «Herbststimmung» серед учнів 5-8-класів. В ній взяли участь учні 5-А, 5-Б, 6-А, 7-Б, 7-В та 8-А класів. Вони підійшли до виконання завдання дуже креативно, підібрали різноманітні матеріали та зробили чудові поробки. Причому  учні 6‑А класу супроводили свою роботу розповіддю німецькою мовою про осінь. Дивлячись на композиції, можна зрозуміти, що осінь – прекрасна пора року.

До цікавих заходів цьогорічної Декади можна віднести проект «Науково-практична конференція «Галерея портретів видатних особистостей», над яким працювали учні 9-В та 10-Б класів. Учні 9-В класу Терещенко М. та Гірник М., учні 10-Б класу Заборовець Т., Волошина Л., Коваленко М. та Вознюк Є. представили свої презентації та розповіли про життя та творчість видатних вчених Німеччини. Слід додати, що на цьому заході була присутня носій мови, волонтер комісії ЮНЕСКО Іра Циммер, яка ставила учнів запитання по змісту презентації. Як продовження роботи над темою «Відомі вчені Німеччини» учні 7-х та 8-х класів планують відвідати в листопаді виставку «Німеччина – країна винахідників» в Музеї історії міста Київ.

Отже, підбиваючи підсумок, можна зазначити, що заплановані заходи Декади виконано в повному обсязі.

Перейти до спискуВерсiя для друку