Головна  →  Новини районів  →  2 березня 2020

Зустріч учнів школи №40 з авторами фільму "Заборонений"

27 лютого до школи №40 завітали автори художнього фільму "Заборонений" Сергій Дзюба та Артеній Кірсанов. Учні 10-11 класів мали змогу переглянути фільм , поспілкуватися з авторами , дізнатися більше про історію життя і боротьби Василя Стуса.

Це історично правдива, але художня розповідь про складне життя видатного українського поета, дисидента та борця за українську незалежність двадцятого століття.

Назва “Заборонений” яскраво розкриває ставлення радянської влади до поета. За власні переконання, боротьбу з лицемірством, брехнею, «шараварщиною» і «гопашною Україною», за бажання поставити українську літературу на європейський  рівень, Стус зазнав репресій. Усі його роботи за життя так і не були надруковані,  більше того – були заборонені владою.

«Мені дуже прикро, що, втративши пильність радянської людини, я міг дозволити собі цілий ряд недоречних, зарізких, ідейно шкідливих віршів, віршів, які, будучи позбавлені потрібної конкретизації, можуть бути віднесені до іншого часу, а відтак трактуватися в антирадянському дусі». Цими цитатами можна збити з пантелику. Це слова із так званого "покаянного листа". Це слова Василя Стуса!

Перейти до спискуВерсiя для друку