Головна  →  Новини  →  9 грудня 2020

Валентин Мондриївський: Професійно-технічна підготовка студентів має відповідати сучасним потребам ринку праці

Валентин Мондриївський: Професійно-технічна підготовка студентів має відповідати сучасним потребам ринку праці

Для підвищення інноваційного робітничого потенціалу столиці система професійно-технічної освіти столиці має постійно розвиватись, а місто повинно виробити ефективний механізм взаємодії і з освітою, і з роботодавцями. Про це розповів в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський під час Регіональної ради з питань професійно-технічної освіти у м. Києві.

«Якщо раніше заклади професійної освіти готували спеціалістів із понад 200 напрямів, то тепер ця кількість скоротилася до оптимальної – 111. Ми лишили та актуалізували тільки ті професії, які справді необхідні на ринку праці», – зазначив Валентин Мондриївський.

За його словами, враховуючи відсутність працевлаштування, припинено підготовку робітничих професій за такими професіями: «Огранувальник алмазів у діаманти», «Оператор комп’ютерного набору» (навичками цієї професії володіє кожен працівник), «Судноводій малотоннажного судна», «Кухар судновий», «Брошурувальник, палітурник», «Швачка» тощо. А у зв’язку з відсутністю кадрового потенціалу та матеріально-технічного забезпечення закладів професійної освіти скасовано прийняття на спеціальності «Коваль» та «Паркетник».

«Система професійно-технічної освіти столиці постійно розвивається та наразі перебуває на етапі оновлення ресурсного забезпечення та модернізації матеріально-технічної бази. Роботи ще дуже багато, проте найважливішим тут має бути ефективна взаємодія і міста, і освіти, і роботодавців», – сказав Валентин Мондриївський.

Він додав, що тепер, відповідно до оновлення змісту освіти та державних стандартів професійно-технічної освіти, майбутніх абітурієнтів чекатимуть лише актуальні професії нового покоління. А саме: «Адміністратор програм радіо та телебачення», «Авторемонтник», «Офіс-адміністратор», «Майстер з монтажу та обслуговування систем відновлювальної енергетики», «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення», «Маляр-реставратор», «Майстер з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобільних засобів» тощо.

 
Перейти до спискуВерсiя для друку