Головна  →  Новини  →  20 травня 2021

До Дня вишиванки Департамент освіти і науки продовшує флешмоб #Моя вишиванка! Долучайтеся!

До Дня вишиванки Департамент освіти і науки продовшує флешмоб #Моя вишиванка! Долучайтеся!
«Бережи українське – носи вишиванку!»
Ліна Костенко
Вишиванка — це не тільки прадавня частина гардеробу нашого народу, що передавалась нащадкам та служила оберегом для його власника. Сьогодні, як і колись, вишита сорочка є надважливою річчю для кожного українця. Одягаючи свою вишиванку, ми демонструємо не лише її красу й унікальність, але й засвідчуємо нашу єдність та приналежність до славної української культурної традиції!
 
  • Дівчата вже в 5 років уміли тримати голку з ниткою, оздоблювати одяг найпростішими швами.
  • День Вишиванки відзначають у 60 країнах. Флешмоби у вишиванках та марші популярні не лише в Україні, але і в 60 країнах, де присутня українська діаспора.
  • Колір ниток для вишивки закріплювали тістом. До появи штучних анілінових барвників вишивальниці використовували виключно природні фарби у вигляді відварів, настоянок із трав, кори, квітів, соку плодів.
  • Вишиванки мали розподіл за кольором. Чорні вишиванки одягалися виключно чоловіками. Сині вишиті сорочки були у гардеробі жінок, які не хотіли чи не могли народжувати, або маленьких дівчаток до 12 років.
  • Іван Франко першим серед інтелігенції пропагував вишитий одяг у поєднанні з класичними піджаками, камізельками, тренчами.
Департамент освіти і науки Києва вітає усіх із 15-м ювілейним Всесвітнім Днем вишиванки та продовжує онлайн-флешмоб #Моя_вишиванка!
Передаємо естафету #Моя_вишиванка
Управління освіти та інноваційного розвитку
❗Вишиванка – твій генетичний код!
Перейти до спискуВерсiя для друку