Головна  →  Новини  →  27 липня 2022

Міни та боєприпаси, які не розірвалися, становлять смертельну небезпеку: нагадуємо, що робити при виявленні вибухонебезпечного предмета

Нагадуємо, що на період воєнного стану в Києві заборонено відвідувати ліси та зелені зони поза межами житлових масивів. Частина лісових територій була зоною бойових дій, там можуть залишатись вибухонебезпечні предмети. Це несе ризики не лише для громадян, але й для вогнеборців у разі пожежі.

За інформацією Київської міської військової адміністрації, у районі Пущі-Водиці та в Київській області, де велися бойові дії, місцеве населення знаходить зразки трубчатого пороху. Це видовжені палички, схожі на бенгальський вогник, які використовуються для відстрілу артилерійських снарядів. Використовувати порохові заряди в побуті НЕБЕЗПЕЧНО.

Використання трубчатого пороху у закритому просторі (як наприклад, піч чи котел) є пожежо та вибухонебезпечним.  Використання навіть двох одиниць може призвести до детонації через стрімке виділення теплової енергії та газоподібних продуктів.

Наголошуємо, що всі міни та боєприпаси, які не розірвалися, становлять смертельну небезпеку.

Якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет:

  1. Не беріть його в руки.
  2. Не переносьте, не зсовуйте з місця, не перекочуйте.
  3. Не витягайте з землі.
  4. Не намагайтеся розібрати.
  5. Не розводьте багаття поруч.

Що необхідно робити при виявленні вибухонебезпечного предмета:

  1. Зберігайте спокій та не панікуйте.
  2. Зупиніться, позначте місце знахідки підручними предметами.
  3. Відійдіть тим самим шляхом, яким рухались, на безпечну відстань та негайно викличте рятувальників 101, поліцію 102 або повідомте про знахідку військових.
Перейти до спискуВерсiя для друку