Головна  →  Новини  →  12 жовтня 2022

Створюємо інклюзивне середовище для всіх

Традиційно наприкінці вересня Київський фаховий коледж прикладних наук, як заклад освіти з найбільшим в Україні контингентом студентів з порушеннями слуху, спільно з Українським товариством глухих і міжнародними партнерами організував низку освітніх і соціально-культурних заходів з нагоди відзначення Міжнародного тижня глухих людей, Міжнародного дня жестових мов і Міжнародного дня глухих людей. Тематики  кожного дня цього тижня визначаються Всесвітньою федерацією глухих.

Перший день тижня, присвячений темі «Українська жестова мова в освіті», розпочали з проведення Міжнародної конференції «Освіта глухих під час війни. Допомога світової спільноти. Тримаймо освітній стрій».До участі приєдналося понад 200 освітян, адміністраторів, громадських діячів і фахівців з України, Республіки Польща, США та Королівства Швеція. Усі виступи конференції супроводжувалися перекладом українською і американською жестовими мовами, а також українською та англійською звуковими мовами. Основну увагу на конференції було приділено питанням організації освітнього процесу для осіб з порушеннями слуху в умовах воєнного стану, обговоренню підтримки світової спільноти, висвітленню волонтерського руху серед студентсько-викладацького складу.

Тематикою другого дня було обрано професійні можливості глухих людей. У програмі були заходи, які мали на меті показати професійний потенціал глухих людей, розкрити фахові перспективи. Відзначимо деякі заходи: практичний тренінг «Комунікативна діяльність глухих людей»; заняття-бесіда «Місто рівних можливостей»; інтерактивний захід з нагоди 26-річчя Національної валюти «Від прикраси до валюти»; просвітницький захід «Всесвіт кольорів, створений глухими митцями»; профорієнтаційний захід для глухих і слабочуючих  учнів спецшкіл «Фахові перспективи для молоді та дорослих» (огляд професій, майстер-класи, віртуальна екскурсія Коледжем).

Головним заходом третього дня, який пройшов під гаслом «Безбар’єрна медицина з жестовою мовою», став практичний семінар від соціально-психологічної служби Коледжу «Долаючи бар’єри. Поради психологічної служби».  Четвертий день був присвячений правам глухих людей – «Захист глухих людей під час кризи». У рамках названої тематики пройшли такі заходи: інтерактивна лекція «Руйнуємо міфи про глухих людей»; семінар «Захист соціальних прав глухих людей під час війни»; практичний семінар для викладачів інклюзивних груп «Особливості методики викладання спецдисципліни «Конструювання» в онлайн-режимі для студентів з порушеннями слуху».

У п’ятий день урочистого тижня (23 вересня 2022 року) світова спільнота відзначила Міжнародний день жестових мов під гаслом «Жестова мова об’єднує нас».  Для гостей, студентів і викладачів Коледжу з цієї нагоди було організовано майстер-клас з вивчення української та американської жестових мов «Комунікація у світі глухих».

Наступною знаковою подією став уже традиційний українсько-американський телеміст «Майбутнє за нами» за участю студентів і учнів України й Америки та перекладача жестової мови Організації Об’єднаних Націй. Студенти КФКПН і Коледжу Санта Фе, штат Флорида, США,  обговорили події російсько-української війни, розповіли реальні історії з життя,  обмінялися інформацією про культуру своїх країн.

Завершилася програма Міжнародного тижня глухих 25 вересня 2022 року – в Міжнародний день глухих людей. День пройшов під гаслом «Нічого про глухих без глухих». Під час панельної дискусії Українського товариства глухих спільноті було представлено Київський фаховий коледж прикладних наук – столичний заклад освіти зі 100-річною історією з найбільшою чисельністю студентів з порушеннями слуху в Україні.

Перейти до спискуВерсiя для друку