Головна  →  Новини  →  5 грудня 2018

Відкритий лист директора Департаменту освіти і науки

Відкритий лист директора Департаменту освіти і науки

Шановні педагогічна та батьківська громадо!

Напередодні різдвяно-новорічних свят значно зросла кількість звернень до Департаменту освіти і науки від батьків, діти яких відвідують заклади освіти столиці. Здебільшого вони стосуються збору коштів на театральні вистави, оплату аніматорів, подарунків для дітей та педагогічних працівників шкіл та садочків. При цьому, думки та бажання батьківської громади кардинально відрізняються. Одні звертаються зі скаргами на дії адміністрацій закладів, які перевели батьківські збори у формат «індивідуальних зустрічей» та не дають можливості зібратися у приміщенні садка або школи з метою збору грошей на різдвяно-новорічні вистави та подарунки, інші висловлюють своє обурення вимогами батьківських комітетів здати кошти на зазначені заходи та подарунки.

Департамент освіти і науки роз’яснює:

-         педагогічні працівники закладів освіти міста у своїй роботі із зазначених питань мають керуватися виключно вимогами чинного законодавства, у тому числі,  наказом Департаменту освіти і науки від 03.10.2017 № 930 «Про прозорість і відкритість діяльності закладів освіти», у якому п.2  передбачено категоричну заборону збору готівкових коштів  на території  закладів освіти м. Києва  усіма учасниками освітнього процесу;

-         Міністерством освіти і науки України скасовано положення про батьківський комітет, проте громадська самоорганізація батьків закладів освіти ніколи не підпадала під поняття «заборони». Зауважуємо, що згідно с. 28 Закону України «Про освіту» вищим колегіальним органом громадського самоврядування закладу освіти є загальні збори (конференція), яка, до речі,  проводиться в перших числах вересня. Наголошуємо: безоплатна організаційна, творча допомога батьків може прийматися закладами освіти за їхнім рішенням та у законний спосіб;

-         педагогічні колективи професійно підготовлені для організації та проведення будь-яких свят із залученням дітей, вихователів, вчителів та батьків. У багатьох школах столиці працюють театральні гуртки, студії, музичні і танцювальні колективи. Позашкільні заклади освіти спроможні організувати та провести дитячі театральні, спортивні та розважальні вистави на будь-яку тематику.

Проте, залучення до проведення класних або ж шкільних свят професійних акторів чи театральних колективів передбачає вжиття  відповідних правових заходів з боку керівників закладів освіти. А саме, наявність медичних книжок у всіх, хто працюватиме з дітьми; угоди про орендні стосунки на здійснення підприємницької діяльності або ж відповідних дозволів на надання додаткових освітніх послуг. Зазначаємо, що вищезазначені вимоги є предметом персональної відповідальності кожного керівника закладу освіти.

Шановні батьки, просимо вас підтримати творчий потенціал наших з вами дітей і завадити перетворюванню закладів освіти на територію збору податей. Якщо ж ви маєте бажання, щоб ваша дитина відвідала театральну виставу, зробіть це разом з нею. У місті Києві розгалужена мережа професійних дитячих театрів. А от виставу або концерт за участі власної дитини ви можете переглянути лише у садочку або у школі, і, зауважте, безоплатно.

Шановні педагоги, Департамент освіти і науки підтримує і поширює ініціативу Георгія Беженара, директора Слов’янської гімназії м. Києва. Після збору коштів батьківським комітетом  одного із класів навчального закладу директор видав наказ, яким категорично заборонив працівникам  «проявляти будь-яку ІНІЦІАТИВУ щодо збору коштів з батьків здобувачів освіти у гімназії, імперативно визначених благодійних внесків до класних та гімназійного фондів». Закликаємо вас підтримати колегу.  І про надії…

Департамент освіти і науки вітає усіх з прийдешніми новорічними святами! Бажаємо щасливих та чарівних миттєвостей  у родинному колі, світлих і добрих надій для кожного з вас! Сподіваємось, що розуміння і діалог дорослих стануть запорукою нових звершень і достойного майбутнього наших дітей. Миру і процвітання нашій Батьківщині у новому 2019 році!

 

З незмінною повагою до усіх учасників освітнього процесу

Олена Фіданян

Перейти до спискуВерсiя для друку