Головна  →  Новини  →  20 вересня 2019

Висновки Держпродспоживслужби про закриття харчоблоку в гімназії «Київська Русь» прийняті після спільного з Департаментом освіти і науки рейду

Висновки Держпродспоживслужби про закриття харчоблоку в гімназії «Київська Русь» прийняті після спільного з Департаментом освіти і науки рейду

Сьогодні харчування дітей у закладах освіти Києва взято під жорсткий контроль міської влади.  2 тижні тому розпочалися системні моніторинги харчоблоків шкіл. За результатами інспектування, проведеного Департаментом освіти і науки та ГУ Держпродспоживслужби в місті Києві у гімназії «Київська Русь» та школі І ступеня №332, прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів суб’єктом господарювання ТОВ «Понтем. УА», який надає послуги з організації шкільного харчування у даних закладах освіти.

За даними Держпродспоживслужби:

«На підставі звернення ГО "Батьки SOS", щодо порушень вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів у гімназії «Київська Русь» за адресою: м. Київ, вул. Б. Гмирі, 2-В, надання послуг з організації шкільного харчування у закладі загальної середньої освіти здійснює ТОВ «Понтем УА».

Під час інспектування були відібрані зразки харчових продуктів та змивів з об’єктів навколишнього середовища для проведення експертизи (випробувань).

За результатами інспектування, виявлені численні порушення, що створюють загрозу життю та/або здоров’ю людини, а саме:

- не забезпечені належні умови для  належного утримання потужності, запобігання або мінімізації будь-якого забруднення, а також здійснення заходів, необхідних для забезпечення гігієнічних вимог, у тому числі заходів з запобігання накопиченню бруду, контакту з токсичними речовинами та матеріалами, забрудненню харчових продуктів, підтримання необхідних температурних режимів: на харчоблоці не функціонують резервне джерело гарячого водопостачання та картоплечистка, комори для зберігання сухих продуктів харчування  не забезпечені приладами для контролю показників температури повітря та вологості; освітлювальні прилади в коморах не захищені захисними решітками; порушена цілісність покриття стін (частково) в гарячому цеху, коморах для зберігання сухих продуктів харчування та коридорах; харчові продукти не захищені від будь-якого забруднення на всіх стадіях виробництва, переробки та/або обігу;

- не забезпечене окреме зберігання перероблених харчових продуктів та не перероблених (в одній морозильній камері поряд зберігаються минтай  свіжозаморожений, м'ясо курятини заморожене та масло «Селянське» солодковершкове), не проводиться зберігання добових проб готових страв;

- вермішель (власноговиготовлення) за мікробіологічними показниками (КМАФАнМ, КУО в 1,0 г; Staph. aureus  в 1, 0 г) не відповідає Постанові № 139 від 07.11.2001 «Про затвердження Державних санітарних правил і норм «Мікробіологічнінормативи та методи контролю продукції громадського харчування»;

- биток курячий (власноговиготовлення) за мікробіологічни мипоказниками (Staph. aureus  в 1, 0 г) не відповідає Постанові № 139 від 07.11.2001 «Про затвердження Державних санітарних правил і норм «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування»;

- сир «Голландія» твердий 45% (потужність-виробник ТМ «Зелений хутір» ПРАТ «Хмельницькамаслосирбаза», Україна, 20025, м. Хмельницький, вул. Кооперативна, 3, дата виготовлення 06.09.2019, термін придатності - не більше 6 міс., від партії 2, 565 кг) за мікробіологічними показниками (БГКП (коліформи) в 0,01 г) не відповідає п 2.4 «Обов’язкового мінімального переліку досліджень сировини, продукції тваринного та рослинного походження, комбікормової сировини, комбікормів, вітамінних препаратів та ін., які слід проводити в державних лабораторіях ветеринарної медицини і за результатами яких видається ветеринарне свідоцтво (Ф-2)», затвердженого Наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 03.11.1998 № 16 зі змінами;

- змив з виделки та змив з полиці для чистого посуду за мікробіологічними випробуваннями (коагулопозитивний стафілокок в т.ч. золотистий стафілокок) не відповідають «Методичні вказівки щодо санітарно-мікробіологічного контролю об’єктів виробництва та реалізації, які підлягають ветеринарному нагляду», затверджені ДВФСУ від 19 грудня 2013 року.

За результатами поведеного інспектування, прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів суб’єктом господарювання ТОВ «Понтем. УА» який надає послуги з організації шкільного харчування у закладі загальної середньої освіти гімназія «Київська Русь»,

суб’єкт господарювання буде притягнутий до відповідальності за порушення законодавства про харчові продукти. З метою недопущення отруєння дітей та забезпечення якісними харчовими продуктами до Київської міської держадміністрації було надано пропозиції щодо термінового пошуку альтернативного джерела харчування в гімназії «Київська Русь».

Просимо врахувати цю інформацію, як попередження не лише для ТОВ «Понтем. УА», а й для всіх інших приватних та комунальних підприємств, що забезпечують харчування учнів у закладах освіти столиці. Вимоги однозначні: харчування для дітей має бути безпечним, корисним та сучасним.

Дарницькому районному управлінню освіти доручено вжити невідкладних заходів по забезпеченню усіх класів гімназії «Київська Русь» та початкової школи №332 гарячим харчуванням на період відсторонення ТОВ «Понтем. УА».

Перейти до спискуВерсiя для друку