Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Валентин Мондриївський: Мультипрофільне меню з можливістю обирати страви – одне з досягнень київських шкіл у системі харчування

Опубліковано 13 листопада 2024 року о 13:50
фото

Мультипрофільне меню з можливістю обирати страви – одне з ключових досягнень київських шкіл у системі харчування. На цьому наголосив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський під час панельної дискусії на Європейському регіональному Саміті шкільного харчування.

Він розповів про досвід впровадження реформи шкільного харчування, яка розпочалася в Києві ще у 2018 році і проходила в 3 етапи: формування стандартів, обрання форми харчування та поширення кращих практик серед усіх шкіл.

«Сьогодні у столиці харчування організовують п’ять комунальних підприємств і три приватні компанії, а ще три заклади харчують дітей самостійно, маючи кухарів у штаті закладу. Майже 50% шкіл мають шведський стіл, 40% – «дабл-меню», тобто дві страви на вибір. Ми змінили уявлення про обід у шкільній їдальні і дали дитині вибирати їжу на власний смак», – повідомив заступник голови КМДА.

Він також зауважив, що шлях до змін був непростим. Щоб забезпечити максимальну якість, довелося запроваджувати навіть штрафні санкції для операторів ринку, що передбачені в угодах про організацію харчування. Так, за неякісні послуги передбачений штраф 20% від суми договору, за несвоєчасне виконання зобов’язань – пеня, а в разі залишків страв (відходів) більше 50% – послуги не оплачуються.

Валентин Мондриївський нагадав, що в межах реформи капітально відремонтували кожен третій харчоблок/їдальню (у 129 школах), придбали сучасне технологічне обладнання для 331 харчоблоку (79% шкіл), замінили посуд і кухонне приладдя в кожній п’ятій школі.

Сьогодні ж у столичних школах працюють різні моделі харчування:

  • приготування на місці – готують і видають готові страви кухарі, які входять до штату освітнього закладу, або оператори ринку (організатори харчування) безпосередньо в харчоблоках шкіл (таких закладів 86,3% із загальної кількості, а саме 356). Наразі це «базова кухня»;
  • смарткухня – приготування страв у опорній школі та їх доставка до сусідніх закладів освіти.

«Ця реформа найперше про дитину і для дитини, а точніше – для 244 тисяч учнів Києва, які щодня приходять до шкільних класів і їдалень. Адже там регулярно харчується понад 60% учнів», – розповів Валентин Мондриївський.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux